ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du onigiris – japansk utflyktsmat

Jonas Cramby · 18 Feb 2018
Uppdaterad 18 Feb 2018
Du kan fylla dina onigiris med i stort sett vad som helst.

Du kan fylla dina onigiris med i stort sett vad som helst. Foto: Shutterstock/IBL


Onigiris är ett genialt litet mellanmål. Här är Jonas Crambys bästa tips på hur du gör dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du varit i Japan vet du antagligen vad onigiris är: små fyllda risbollar som finns precis överallt och som man äter lite på samma sätt som vi käkar mackor eller korv med bröd. Man äter dem i farten, på utflykt, packar dem i barnens matlåda och samurajer hade alltid onigiris i packningen. Coolt ändå. Man kan fylla dem med lite vad som helst, från bara lite finhackad umeboshi (inlagt japanskt plommon) till ägg och skinka som på bilden. Det mest klassiska, och min favorit, är dock tonfiskmajjo. Alla gillar dem – från små kräsna barn till finsmakarvuxna. Onigiris är helt enkelt ett genialt litet mellanmål och något som vi omedelbart behöver importera till Sverige. Passar extra bra i backen under sportlovet för en extra kolhydratkick.

Innehåll, 4 onigiris5 dl kokt rundkornigt ris, så kallat sushiris1/2 burk MSC-märkt tonfiskjapansk kewpiemajjonnäs4 noribladsalt

Koka riset. Det blir alltid bäst i riskokare. Blanda tonfisken med japansk kewpiemajjonäs och smaka av med salt. När riset svalnat, blöt händerna och stoppa lite majjofyllning i mitten av lite ris och forma till 4 bollar eller, ännu hellre, den traditionella trekantsformen. Det är det mest klassiska utseendet och man får lättast till det genom att pressa riset i en särskild onigiriform i plast som finns att hitta i japanska mataffärer. Packa ner bollarna i utflyktskorgen. När det är dags att äta slår du bara in onigirin i ett krispigt noriblad och stoppar i munnen. Drick gärna grönt te till för maximal umamikick.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro