ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du vabbandet roligt och kreativt

Annika Henning · 7 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
När de värsta sjukdomssymtomen har lagt sig kan det lätt bli tråkigt att vara hemma. Men det behöver det inte vara. Metro tipsar om roliga vab-aktiviteter.

När de värsta sjukdomssymtomen har lagt sig kan det lätt bli tråkigt att vara hemma. Men det behöver det inte vara. Metro tipsar om roliga vab-aktiviteter. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Dags för vab igen? Under småbarnsåren duggar sjukdomarna tätt. Här är tipsen som gör tiden hemma roligare.Det är nu den börjar. Vab-säsongen. Återkommande förkylningar, vinterkräksjuka och kanske några vattkoppor ovanpå det. – Har man ett jobb att sköta går det inte att komma ifrån irritationen. Det är lätt att känna dåligt samvete både gentemot barnet och arbetsplatsen, säger Gösta Alfvén, docent och barnläkare samt författare till boken ”Stora boken om sjuka barn”. Många föräldrar väljer att dela upp vab-dagarna, genom att vabba varannan gång. Men fortfarande är det kvinnorna som drar det tyngsta lasset. Förra året togs 64,4 procent av alla vabdagar ut av kvinnor.I snitt vabbar svenska föräldrar sju dagar per år, visar Försäkringskassans senaste siffror. Det kan jämföras med de sex till sju infektioner som ett förskolebarn drabbas av varje år. – Under hela sin förskoleperiod räknar vi med att ett barn har fått cirka fyrtio infektioner. Men i dag är det sällan man stannar hemma bara för man fått en förkylning. Det viktigaste förutom smittorisken, är att barnet är piggt och orkar vara med, säger Gösta Alfvén.När barnet hålls hemma från förskolan kan klassiker som filmtittande, ritning och sagoläsning vara lämpliga aktiviteter.– Stoppa inte ner barnet i vila, utan låt det vara så aktivt han eller hon klarar av. Immunförsvaret stimuleras inte av att ligga och ha tråkigt, säger Gösta Alfvén.Fotnot: Vab är en förkortning av vård av barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Henning
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro