ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så gör du vegansk mapo tofu

Jonas Cramby · 2 Sep 2018
Uppdaterad 2 Sep 2018
Jonas Cramby tipsar om hur de gör en vegansk version av mapp tofu.

Jonas Cramby tipsar om hur de gör en vegansk version av mapp tofu. Foto: Jonas Cramby


Sugen på en vegansk variant av den sichuanska hetpirriga klassikern mapo tofu? Så här gör du den som Jonas Cramby.

klar

Artikellänk är kopierad

Även veganer vill ju moffa ibland och vad är i så fall bättre än den sichuanska hetpirriga klassikern mapo tofu? Förutom tofu så innehåller rätten redan minimalt med köttfärs som ingen ändå märker om man byter ut mot aubergine.

2 st medelstora torkade shiitakesvampar2 dl vatten1 aubergin, i kuber400 g silkestofu, i kuber1 dl olja

1 msk gochugaru, koreansk chilipulver1 msk sichuanpeppar, helst grön1 tsk strösocker1 tsk svartpeppar2 msk vitlök, riven2 msk färsk ingefära, riven

1/2 dl doubanjiang, kinesisk chilibönpasta1/2 dl tomatpuré2 msk sojaSalladslök eller färsk koriander

Lägg torkad shiitake i vatten och låt svälla ca 15 minuter. Mixa sedan slätt. Skär auberginen i kuber och låt baka i 15 minuter i 175 grader varm ugn. Skär tofublocket i 15 bitar och för bättre smak och konsistens sjud försiktigt i saltat vatten. Gör en kryddblandning genom att stöta chilipulver, sichuanpeppar, socker och svartpeppar till ett grovt pulver. Riv vitlök och ingefära fint och mät upp doubanjiang och tomatpuré.

Värm upp olja i en wok eller stekpanna, häll i kryddblandningen och woka ett par sekunder tills du får en slags hemgjord chiliolja. Häll i tomatpurén och stek till den börjar mörkna. Addera doubanjiang, ingefära och vitlök, woka runt lite, lägg sedan till auberginen. Häll på svampvattnet och smaka eventuellt av med soja. Vänd försiktigt i tofun. Toppa med finhackad salladslök, koriander och eventuellt mer sichuanpeppar. Servera med ris och lite ångade grönsaker.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro