ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så granskar Facebook flödet

Fredrik Hielscher · 25 Jun 2014
Uppdaterad 25 Jun 2014

Facebook har hamnat i blåsväder efter flera uppmärksammade fall där rasistiska och sexistiska grupper fått ligga uppe trots många anmälningar. Men hur går egentligen modereringen till på världens största sociala nätverk?

klar

Artikellänk är kopierad

Ammande mödrar och kyssande män har varit på tapeten när Facebook modererat innehåll.
Ammande mödrar och kyssande män har varit på tapeten när Facebook modererat innehåll.Foto: All Over Press

”Några hundra anställda” jobbar med att kontrollera och bearbeta klagomål och anmälningar som varje dag strömmar in till Facebook, berättar Jan Fredriksson som jobbar på Northern Link, Facebooks pr-byrå i Norden. Kontoret i Dublin sköter klagomålen i Europa.

– Det kan vara bra att veta att de är människor som tar emot och behandlar anmälningarna, det är inte stela robotar som tar besluten, säger Jan Fredriksson och berättar att det är ett fåtal av moderatorerna som kan svenska.

Facebook gör själva inga aktiva eftersökningar efter brott mot sajtens regler, om det inte gäller mycket grov brottslighet. Det finns alltså inga algoritmer som aktivt spårar olämpligt material.

– Facebook kan agera proaktivt om det gäller väldigt grov barnpornografi, där foton redan har blivit fällda i domstol och finns i databaser hos myndigheterna. Där kan systemet flagga upp, säger han.

Men användarna har en skyldighet at följa Facebooks så kallade gemenskapsregler (community rules) om att bland annat inte dela sådant som bryter mot upphovsrätten eller porr.

LÄS MER: Facebook tillåter bara bröst

Men ibland har censurbesluten väckt stormig kritik – exempelvis att Facebook tidigare plockat bort bilder av mödrar som ammade sina barn. För några veckor sedan backade Facebook på den punkten, men frågan illustrerar en viktig poäng: att reglerna ska vara sådana att de inte ska behöva tolka och värdera bilderna.

– Reglerna som finns är utformade så att de ska gå att ta beslut utifrån så objektiva kriterier som möjligt. Ibland kan det ju vara frågan om det handlar om erotisk konst eller porr. Och Facebook ska inte behöva göra den bedömningen. Det kan verka strikt, särskilt för oss här i Norden, men det är en förutsättning för andra kulturer att kunna vara med i Facebook, säger Jan Fredriksson.

LÄS MER: Stängdes av från Facebook för HBTQ-bild

Hur förklarar du att Facebook stoppar vissa saker, exempelvis bilder på kyssande män och inlägg av Jonas Gardell, medan rasistgrupper som "Vitmakt Neger Slakt” har fått ligga uppe länge utan åtgärd?

– Facebook förklarar det med att det är svårt att vara hundra procent korrekt varje gång även om det är dit man strävar. I samtliga de fall du nämner har Facebook rättat till misstagen.

Jan Fredriksson menar också att Facebook har en ”välutvecklad process” för att hantera anmälningar – men att den processen alltid kan utvecklas vidare.

Bara några dagar efter att ”Vitmakt Neger Slakt” plockats bort dök ytterligare en hatgrupp upp på nätet, ”Givakt Neger Slakt”. Gruppen har anmälts, men anmälaren har fått ett meddelande från Facebooks moderatorer att de har granskat sidan men inte tänker plocka bort den. Det gäller också gruppen ”Alla vi som hatar invandrare”.

LÄS MER: Facebook plockar inte ner ”negerslakt”-sida trots anmälningar

Reglerna gäller också trakasserier, hot eller annan brottslig verksamhet. I vissa fall begär också myndigheter, främst polisen i olika länder, ut information från Facebook. Sådana behandlas av Facebooks särskilda team som granskar om förfrågan är förenlig med det landets aktuella lagstiftning.

Sverige gjorde 143 sådana förfrågningar under fjolåret. Facebook har släppt information i ungefär hälften av fallen, enligt Facebooks egen rapport.

– Det kan vara var en person befann sig vid en viss tidpunkt, om man checkat in eller ut, eller något annat som är relevant för utredningen. Men lösenord lämnas aldrig ut, säger Fredriksson.

I vissa fall – när det gäller ”trovärdiga hot om våld” – kan dessa rapporteras till polis, enligt Facebooks officiella dokument.

LÄS MER: 80 saker Facebook vet om dig – och kan sälja

Samtidigt kan Facebook vara en viktig informationskanal för utsatta människor – då kan också delningar med våldsamma videor vara okej.

– Ibland publiceras våldsamma videor från krigszoner, det kan vara rena avrättningar eller annat som är bedrövligt att se på. Men våra obehagskänslor av att se detta måste vägas mot att få reda på vad som händer i ett visst land, säger han.

Men vad krävs då för att bli en Facebookmoderator? Enligt Jan Fredriksson så genomgår alla som ska jobba med detta en utbildning i Facebooks regler. Utöver det finns det inga specifika kvalifikationskrav.

– Det är den personliga lämpligheten som bedöms, säger Jan Fredriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro