ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så grillar du bästa midsommar-ribsen

Jonas Cramby · 21 Jun 2017
Uppdaterad 21 Jun 2017

Foto: ibl


Efter sillunchen så kommer midsommargrillningen. Testa att grilla ribs i år. Här är Jonas Crambys bästa tips för att lyckas.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är midsommar i helgen och förhoppningsvis vet du redan hur man kokar färskpotatis, snoppar jordgubbar och finhackar gräslök till matjessillen. I så fall kanske det är på sin plats att tipsa lite om en tradition som det inte pratas lika mycket om: Midsommargrillandet! Få saker får en ju nämligen så sugen på grillat som en silllunch och inga saker är ju så goda som ribs.

Där de flesta vanliga ribs rökgrillas på låg värme under lång tid och sedan penslas med en sötsaltkletig barbecue-sås så är dry ribs revbensspjäll om grillas i direktvärme, sprayas med en vinägerblandning och sedan masseras in med en torr kryddblandning. Det går snabbare än att göra än klassiska BBQ-ribs, de blir knaprigare och segare och de är mycket, mycket goda. Dry ribs kommer från Tennessee i allmänhet och krogen Rendezvous i Memphis i synnerhet ett ställe som receptet nedan också är inspirerad av.

Dry ribs, 4 personerca 2 kg revben av fläsk, både kampen och vanliga funkar2 deciliter vatten2 deciliter äppelcidervinäger

Dry rub:8 msk paprikapulver4 msk vitlökspulver4 msk chilipulver3 msk malen svartpeppar3 msk salt2 matskedar hela sellerifrön1 matsked krossade sellerifrön4 tsk gula senapsfrön1 msk oregano1 msk timjan1 matsked hela korianderfrön1 tesked malda korianderfrön

Blanda ihop dry ruben gör gärna hela satsen, den håller länge och är fantastisk till all sorts grillad fläsk- och kyckling. Blanda vatten och vinäger och häll i en sprayflaska. Gör i ordning grillen och när kolen har bra glöd är det dags att börja grilla. Till skillnad från vanliga BBQ-ribs grillas dry ribs med direktvärme – det vill säga med gallret direkt över kolen. Dock behöver man grilla dessa revben i nästan en timme innan de är tillräckligt möra och goda. Så hur löser man det utan att de blir brända och torra? Jo, genom att inte använda allt för mycket kol, vända ofta och hela tiden kyla ner köttet och hålla dem saftiga genom att spraya med vinägerblandningen. Ta det lugnt och stilla och om du märker att dina ribs börjar bli färdiga för snabbt kan du skrapa upp kolen i ena kanten av grillen, lägga revbenen över sidan utan kol och lägga på locket för ugnseffekt. Efter ungefär en timme tar du av dem, klappar in rikligt med kryddblandning och goffar i dig. Svinenkelt! Servera med grillad majs, nån god sallad eller slaw och kanske lite överblivna färskpotatisar.

LÄS MER
6 drycker som passar till grillat
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro