ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så grillar du som ett proffs – expertens bästa tips

Linnea Bergman · 15 Jul 2017
Uppdaterad 21 Maj 2018

Med hjälp av mästergrillaren "Sheriff Roy" guidar Metro dig och ger de bästa tipsen för att du ska kunna lära dig att grilla precis som proffsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarnas grillintresse växer. Nu nöjer vi oss inte längre med att slänga på en söndermarinerad flintastek på glöden. I stället vill allt fler lära sig knepen för att skapa egna smaksensationer.

Grillprogram på tv kan vara en orsak till ökat intresset, tror grillmästaren Rojne ”Sheriff Roy” Eriksson, från grillbutiken Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet i Västerås.

En populär trend är så kallade rubs, torra kryddmixer, som ofta används i stället för marinad. Proffsgrillarna använder även så kallad indirekt grillning, där köttet långsamt värms upp utan att ligga direkt över glöden.

Även intresset för långgrillningar, av exempelvis pulled pork och baby back ribs, har ökat, enligt Sheriff Roy.

– Det har hänt jättemycket bara under de senaste två åren. Man använder olika tekniker, röker mer, grillar indirekt, säger han.

Sheriff Roy har själv alltid varit fascinerad av att laga mat över eld. Intresset utvecklades till en slags besatthet. Nu hjälper han andra som även de vill bli mästare bakom grillen. I Metros matiga guide delar han med sig av flera av sina allra bästa tips.

– Det viktigaste är nog att det inte finns några begränsningar. Det är bara att prova och våga. Och våga igen om det inte blir jättebra första gången, säger han.

Sheriff Roys fascination för att laga mat över eld började redan när han var barn. Nu tävlar han i grillning och håller i grillkurser.
Sheriff Roys fascination för att laga mat över eld började redan när han var barn. Nu tävlar han i grillning och håller i grillkurser.Foto: Michael Fränneby.
pil
Sheriff Roys åtta bästa tips för att grilla som ett proffs

1. Ha lock på grillenDet spelar mindre roll vilken grill du har. Om du har ett lock ökar du chanserna att få ett bra resultat. Ett lock är extra viktigt om du ska prova indirekt grillning (se punkt 7).

2. Temperatur

För kort grilltid innebär att det som grillas inte blir färdigt ordentligt, för lång grilltid kan göra att maten blir torr. Använd alltid en termometer som sticks in i det som grillas för att kontrollera temperaturen och kolla upp rekommenderad temperatur innan du börjar grilla.

3. Använd aldrig tändvätska

Det tar längre tid, luktar illa och är dåligt för miljön. Det finns bättre sätt, tipsar Sheriff Roy.

Använd i stället:

Tändskorsten: Den ser ut som en stor ölsejdel i metall som fylls med kol. Under den använder man tidningspapper eller parafinkuber. På 15-20 minuter har du bra glöd.

Elgaffel: Läggs ner i kolet. och tar mellan 25-30 minuter för att få grillbar glöd.

Looftlighter: En grilltändare i form av en värmepistol. I spetsen finns det ett nät som börjar glöda och antänder kolet och en fläkt blåser på kolen för att få i gång glöden. Tar bara någon minut.

4. Prova rub i stället för marinad

Rub är en torr kryddblandning som används i stället för marinad. Socker, olja och örter som finns i en marinad mår inte alltid så bra av att komma i kontakt med eld. Då kan rubben vara ett bättre alternativ. Rubben ger mer smak än marinaden. Den kan även läggas på direkt innan grillningen. ”Intresset för rubbar har fullkomligt exploderat”, säger Sheriff Roy.

5. Kol eller briketter?

Kol och briketter har olika egenskaper som gör att de passar olika bra för olika sorts grillning. Grillkol är gjort av trä, får snabbt upp en hög temperatur och bildar små mängder aska. Briketter är gjorda av komprimerat koldamm, kan brinna länge och har en jämn temperatur. De ger mer aska. ”Jag använder främst kol. Men valet beror helt på vilken typ av grill man har, vad och på vilket sätt man ska grilla”, säger Sheriff Roy.

6. Så vet du att grillen är tillräckligt varm

Kolen ska vara vitgrå när den är klar att grilla på. För att testa temperatur, sätt handen tio centimeter ovanpå gallret och räkna 1001, 1002, 1003. Om du känner att det är för varmt efter tre sekunder är grillen het och har en bra temperatur för grillning över kolet eller briketterna.

7. Prova indirekt grillning

Indirekt grillning innebär att värmekällan inte ligger direkt under det som grillas. Lägg kolen i ena änden av grillen och det som ska grillas i den andra. Med hjälp av ett lock skapas det som en ugn inne i grillen. Grillningen tar längre tid men det blir mer saft kvar i det som grillas och blir ett jämnare resultat. Använd en sticktermometer med sladd som för att slippa öppna locket för att kontrollera temperaturen.  En temperatur på 110-120 grader i grillen rekommenderas.”Ofta grillar jag först indirekt. På slutet grillar jag i stället direkt för att få till en grillyta”, säger Sheriff Roy.

8. Så rengör du gallret

Smörj in gallret med matolja när det är nytt. Grovrengör i slutet av grillningen, finrengör i början av nästa grillning. Ta en grillborste och borsta rent det så gott det går efter grillningen. Nästa gång du grillar och gallret är riktigt hett, borsta det igen. Skrubba med stålull eller svintobollar om det är hopplöst fastbränt.

Beroende på vad man ska grilla finns det olika saker som det är bra att tänka på.
Beroende på vad man ska grilla finns det olika saker som det är bra att tänka på.Foto: Helena Landstedt.
pil
Att tänka på när du grillar olika saker:

Fläsk:

Ett kött som tål att kryddas och är lätt att lyckas med. Ett tips är att plocka av fläsket när det är 65-66 grader varmt. Lägg det sedan i folie på eftervärme i 10-15 minuter. Då stiger temperaturen någon grad till och fläsket blir perfekt.

Nöt:Är fantastiskt men lite svårare att lyckas med än fläskkött. Passar ofta bäst med en enklare kryddning av salt och peppar. Tänk på de olika stekkategorierna där folk kan ha olika preferenser. Rare/Blodigt: 52-54 grader. Medium: Runt 55 grader. Well Done: 70 grader.

Kyckling:

Köttet smakar inte lika mycket som fläsk- och nötkött. Om du har en marinatorspruta kan du injicera mer smak. Innertemperaturen ska vara strax över 70 grader när kycklingen är klar. Köp helst svensk kyckling eftersom en del av kycklingarna kan ha sjukdomar, tipsar Sheriff Roy.

Grönsaker:

Majs, champinioner och zuccini kan grillas direkt. Andra känsligare grönsaker kan lättare brännas. Lägg dem då i folie. Purjolök, vitkål och spetskol kan grillas så att de blir kolsvarta. Därefter kan man skrapa bort den svarta ytan och äta det som är inuti. Tomater kan gröpas ur, mixas med lite lök och garneras med ost.– En personlig favorit är portabellosvamp, som är som en jättestor, förvuxen champinjon. Den är stor som en hamburgare och barnsligt god, säger Sheriff Roy.

Att lära sig att grilla som ett proffs kan ta tid. Men med några enkla knep kommer man en bra bit på väg.
Att lära sig att grilla som ett proffs kan ta tid. Men med några enkla knep kommer man en bra bit på väg.Foto: Janerik Henriksson/TT.
pil
Tre av Sheriff Roys favoritrecept till grillen

1. Lättrökt Mälargös

Vad kan vara festligare att servera direkt från den egna grillen, än en lättrökt filé av Mälargös!

4-6 personer 0,8-1,2 kg

• Lättrimma 1 tim i 4 msk salt och 2 liter vatten

• Ansa filén och krydda den med: Lakritssalt, sichuanpeppar och krossade limeblad

• Lägg filéerna på en skärbräda och ställ in vid sidan av glöden. Stäng locket och grilla indirekt med lite rökved på kolen, i ca 30 minuter till 48-50 grader.

2. Sheriff Roy’s grillade favoritpotatis

En lika enkel som genial grillrätt. Den kan vara kryddad med en kryddmix som stödjer huvudrätten eller som här originalet:

4 personer

1 kg potatis1 ½ tsk salt4 msk smör100 g grovhackade kantareller eller annan svamp1 tsk vitpeppar

• Skölj potatisen och koka den med skalet på.

• Bryn smöret och fräs svampen.

• Halvera de kokta potatisarna och grilla på hett galler.

• Blanda ner potatisen i svampsmöret, smaka av med salt och peppar.

3. Helgrillad fläskfilé med franska örter

2-4 personer, beroende på storleken 1 st fläskfilé

Kryddmix:

½ tsk salt½ tsk vitpeppar1-2 tsk kryddmix½ tsk franska örter

Grillolja:

½ dl olivolja1-2 st vitlöksklyftor, pressade1 msk balsamvinäger2 msk äppelcidervinäger

• Blanda kryddmixen.

• Putsa filén, rulla den i kryddmixen och låt den ligga framme och bli rumsvarm.

• Grilla indirekt, det vill säga med kol i ena sidan av grillen och filén i den andra, under lock.

• Pensla med grilloljan några gånger under grillningen.

• Mät innertemperaturen. Färdigt vid 67 grader. Tid: 30-60 min beroende på värmen.

• Grilla hastigt till fin färg med direkt värme på alla sidor.

• Låt vila övertäckt med folie 5-10 minuter.

• Skiva upp och servera med en frisk sallad.

Rubs, torra kryddblandningar, har blivit en utmanare till marinaden.
Rubs, torra kryddblandningar, har blivit en utmanare till marinaden.Foto: Matthew Mead/AP.
pil
Sheriff Roys tips på prylar för den grilltokiga:

Basprylar:

En bra grilltång.En sticktermometer med en sladd.Bra grillhandskar.Ett par grillspett.En schysst grillborste.

Prylar för den riktiga fantasten: 

Marinatorspruta: En spruta som fylls med marinad som injiceras i köttet.– Jag använder det oftast på kyckling och större köttbitar där jag verkligen vill ha in smak långt in, säger Sheriff Roy.

Ett extra grillgaller: Ett litet, grövre galler som läggs ovanpå det vanliga gallret. Har en aluminiumplatta i botten och ganska höga gallerribbor.– Det fördelar värmen bättre och det blir superfina grillränder, säger Sheriff Roy.

Rökrör: Rökröret kan fyllas med rökpellets och användas för att få till en rökigare smak.

Pizzasten: Används till grillen och magasinerar värmen innan pizzan läggs på.

Rökved eller rökspån: Om man har egna äppelträd eller körsbärsträd som man beskurit kan man spara det, torka och använda det. Annars kan man prova sorter som hickory, mesquite, pecan. Olika sorter som kan ge olika röksmaker, mild, fruktig och så vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro