ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så grönt är ditt julbord

Ola Jacobsen · 30 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen svensk mathelg ger upphov till så stora utsläpp av koldioxid som julen. Det är den massiva och utdragna köttkonsumtionen står bakom koldioxidfesten. För varje kilo julskinka på släpps 4,5 kilo koldioxid ut i atmosfären. För den svenska nötfärsen i köttbullarna är motsvarande siffra 14–25 kilo koldioxid, enligt siffror från Institutet för Livsmedel och Bioteknik.Sill är det mest klimatvänliga av de ickevegetariska rätterna på julbordet. Den ger bara upphov till 1 kilo koldioxid per kilo sill. Siffran gäller sill fångad med ringnot eller flyttrål.Det effektivaste sättet att minska ditt julbords koldioxidavtryck är att ersätta kött med grönsaker.För varje kilo rödkål och brysselkål bildas bara 0,4 kilo koldioxid, vilket gör det klimatsmartast på julbordet.

Men julmat betyder inte bara stora mängder kött. Det betyder också risk för bakterier och para­siter.– I jultid ska man vara noga med alla kylvaror, särskilt med rätter som innehåller skalade ägg eller majonnäs, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro