ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så håller du budgeten som student

Anna Thanner · 17 Okt 2016
Uppdaterad 17 Okt 2016
Elin Helander ger smarta tips för att slippa pengastress när man lever på studentbudget. Jag umgicks mycket med vänner utanför skolan när jag pluggade. Att försöka hänga på samma roligheter som de med heltidslön föreslog var kämpigt för studentekonomin. Umgås mycket med andra studenter får därför bli mitt bästa ekonomiska tips!

Elin Helander ger smarta tips för att slippa pengastress när man lever på studentbudget. Jag umgicks mycket med vänner utanför skolan när jag pluggade. Att försöka hänga på samma roligheter som de med heltidslön föreslog var kämpigt för studentekonomin. Umgås mycket med andra studenter får därför bli mitt bästa ekonomiska tips! Foto: Anna Thanner


Livet som student är fattigt för många men pengastressen går att bota. Kognitionsvetaren Elin Helander ger tipsen som maxar höstens budget.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Helander är grundare av forskningsinitiativet MoneyMind som genom samarbeten med forskare och banker kartlägger människors ekonomiska beteenden. Hon jobbar även som kognitionsvetare för sparappen Dreams och har därigenom stor kunskap om hur du som student kan dryga ut din budget.

– En vanlig första tanke är ”jag måste fixa mer pengar! vilket inte alltid är en variabel som går att påverka. Men du kan alltid kontrollera hur du spenderar dina pengar, säger hon. 

LÄS MER
Nio tips – så räddar du din studentbudget

Hennes första tips till studenter som vill få en bättre ekonomi är att bygga barriärer som förhindrar impulsiva beteenden – placera till exempel en del pengar på ett konto som du inte har tillgång till så lätt. I konsumtionssamhället är aktörer väldigt bra på att locka oss till impulsköp som vi egentligen inte behöver.

– En annan vanlig tanke hos nyblivna studenter är att de måste sluta helt med vissa nöjen för att kunna leva på studiebidraget. Det är en onödigt hård tanke då människor i regel ändå inte lyckas sluta med inbitna vanor från en dag till en annan, säger Elin Helander. 

Precis som med träning är det oftast ohållbart att gå ut för hårt. Elin betonar därför att fokus i stället bör ligga på att justera vanor på ett smart sätt. Hur äter du och hur shoppar du? Skulle du kunna handla begagnat och laga mer mat hemma? Att göra en budget för varje månad är det bästa tipset för att slippa pengastress, enligt Elin. Men hon är medveten om att det är lättare sagt än gjort.

– När vi har ont om pengar är privatekonomin tråkig att tänka på vilket gör att vi hellre förtränger den. Trots att det är då vi borde vara som mest noggranna. Det beteendet beror på att hjärnan är en belönings-junkie och är programmerad att söka efter positiva känslor. 

För att budgeten ska bli gjord är Elin Helanders förslag att lura hjärnan genom att göra det tråkiga lustfyllt.

– Det räcker med en kvart för att räkna ut hur mycket du kan spendera per dag. Sätt på bra musik och fika samtidigt som du går igenom dina utgifter.

Avslutningsvis tipsar Elin om att prata med nära och kära om vad som gäller för födelsedagspresenter och julklappar. Det är utgifter som lätt glöms bort och sen förstör budgeten. 

– Skuldbelägg inte dig själv. Studietiden är en tuff period ekonomiskt men det kommer att gå över. Det är okej att skippa julklapparna i år. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro