ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så håller du kontakten med dina referenser

· 26 Nov 2014
Uppdaterad 26 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Metrojobbs karriärcoach svarar på läsarnas frågor.
Metrojobbs karriärcoach svarar på läsarnas frågor.Foto: Alamy

Våra experter på Metrojobb.se svarar på läsarnas frågor om karriär och arbetslivet. Hur viktigt är det egentligen med referenser? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Är det kört utan referenser? ”Jag har förstått att det här med att ha bra referenser när man söker jobb är guld värt. Jag söker i och för sig inte nytt jobb så aktivt just nu men jag tror att jag kommer att börja titta mig om ­efter nya utmaningar i vår och vill lära mig mer om hur man söker jobb på bästa sätt. Till exempel undrar jag hur ofta jag bör ha kontakt med mina referenser? Jag undrar också hur stor vikt som läggs på ­referenser och om det är ”kört” om man inte har några?”Amir

Nina Svarar: Ja, du har rätt i att det vid nästan alla an­ställningsförfaranden frågas efter referenser. Det är lite olika hur stor vikt som läggs på referenser i olika sammanhang och vid olika typer av tjänster.

Förhoppningsvis så finns det fler komponenter som man tar hänsyn till som till exempel, betyg eller vilket intryck man gör på intervjun. Allt oftare används ­tester av olika slag. Ibland använder man även olika typer av case eller att kan­didaterna får visa upp olika typer av arbetsprover, så att det blir tydligare vad de kan och inte kan i praktiken.

Här väljs kandidaten utifrån ett helhetsperspektiv, och olika företag lägger ­olika stor vikt vid de olika momenten så det finns ingen ”regel” att peka på.

Det är bra om du på något vis håller kontakten med dina referenser då och då. Att följa dem på sociala medier kan vara bra för då kan du göra inlägg ibland. Du kan dela och gilla vad de gör och på så vis på­minna dem om dig och det du gör. Då får du också koll på om de byter jobb och får nya kontaktuppgifter och kan då uppdatera din ­”referensbank.”

Givetvis så bör man också fråga om lov innan man uppger någon som referens. Inte vid varje tillfälle men innan man uppger någons namn.

När det är skarpt läge och de vet att någon eventuellt ringer dem som referens så berätta gärna detta för referenserna så att de är mer beredda om någon ringer.

Innan du använder en referens kan det också vara bra att be om feedback kring hur de uppfattar dig. I de fallen då man inte har haft så många jobb ­ännu kan man i stället använda en lärare, mentor, handledare på ett ideellt jobb eller förening, eller liknande.

Ibland kan man till och med uppge en vän eller kursare som personlig referens. Helst ska referenserna dock om möjligt inte vara mer än fem år gamla så att de verkligen känner dig för den du är nu.

Kom också ihåg att tacka dina referenser för att de ställer upp för dig.

Nina Jansdotter Karriärcoach på Metrojobb.se Ställ din fråga på [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro