ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så håller du liv i sommarromansen

Caroline Engvall · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Skådespelerskan Kate Hudson och Dax Shepard blev ett par i somras 

Skådespelerskan Kate Hudson och Dax Shepard blev ett par i somras  Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

FLIRT. Sommaren är över – och flirtarna med den. Men varför är det så svårt att ta med sig sin nyfunna flirt in i höstmörkret?– Tiden räcker inte till på samma sätt på hösten. Under sommaren kan man kosta på sig att vara lat och mindre effektiv, då hinner man njuta av varandra både psykiskt och fysiskt, säger parterapeuten Maria Bergström.

Och visst är det så. Sommaren är ledighetstiden som innebär färre krav.– Sommarkärleken handlar tyvärr många gånger om en gemensam föreställning att romanser under sommaren är något tillfälligt. Att ge sig in i en tillfällig relation hjälper till att bryta kraven och känns långt borta från höstens och vardagens alla rutiner. När hösten anländer kommer kraven tillbaka och det är lätt att plötsligt märka att man inte passade så bra ihop. När båda prioriterar sina vardagliga rutiner blir det inte lika enkelt att få till de små romantiska stunderna längre, säger inspirationscoachen Emma Pihl.

Hon tror att sommarflirtarna många gånger handlar om att båda tror att kärleken inte ska vara ända in i höstmörkret.– När vi tror att andra har den inställningen tar vi oss själva an den inställningen för att skydda oss själva. När hösten kommer förverkligar vi vår tanke på att detta var bara något tillfälligt från bådas håll. Tankarna och våra föreställningar har stor makt över hur vi ser på saker och vad de får för verkliga resultat. Det är ju inte för inte orden sommarromans och sommarflirt är flitigt använda begrepp. Just att de är det påverkar oss också till att låta det stanna där, säger Emma Pihl.Men om vi vill ta med oss kärleken och lusten in i den mörka hösten med alla vardagsbekymmer?

Parterapeuten Maria Bergström säger att det är lättare att uppleva lust om man tar sig tid till att känna efter, men för den som är mitt i livet med familj, släkt, vänner och alla upplevelser som ska ordnas, alla pengar som behövs och alla tider som ska stämma kan det vara svårt att uppleva lust ovanpå allt det där.– Ta mer på varandra, lyssna till den andra, acceptera den andra och ge varandra tid utan måsten. Avsätt några dagar när ni bara ska må bra och njuta. Att alltid jaga efter det ultimata i varje situation är också en lustdödare. Glöm inte att påminna varandra om de tidiga gemensamma drömmarna som ni kanske aldrig genomförde men som svetsar er samman, säger Maria Bergström.

Förvandla sommarromansen till livslång kärlek – så gör du

Experternas bästa tips:

• Sommarkärleken håller om man ständigt påminner sig själv om hur fint det var på sommaren. Upprepa det som var bra i tal eller handling, både för dig själv och tillsammans med din partner.

• Om du vill att det ska bli något mer, tänk att det ska bli något mer.

• Slussa dig själv tillbaka till vardagen och ha kvar sommarkänslan och så mycket som möjligt av sommaraktiviteterna.

• Trappa ner på kraven, en relation går upp och ner i stora förändringar blir det annorlunda, ge det lite tid så kan det faktiskt kännas bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro