ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hanterar du dina rasistiska Facebookvänner

Malin Hansson · 7 Nov 2016
Uppdaterad 7 Nov 2016
Vett- och etikettexperten Sofia Larsson tycker man kan ta bort de vänner som är öppet rasister om man vill.

Vett- och etikettexperten Sofia Larsson tycker man kan ta bort de vänner som är öppet rasister om man vill. Foto: TT/Privat


Inför det amerikanska valet är känslorna på sociala medier stora och många diskuterar och berättar gärna om sin egna ståndpunkt. Men hur gör man när ens Facebookvänner uttalar sig rasistiskt? Vett- och etikettexperten ger sina råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här i valtider är det många som delar med sig av sina politiska ståndpunkter på exempelvis Facebook och det blir lätt diskussioner som ibland urartar i bråk. Men om man inte håller med, hur lämpligt är det att bemöta argumenten där?

– Rent generellt verkar det ju som att publika Facebook-diskussioner sällan mynnar ut i något konstruktivt, som en problemlösning eller ökad förståelse mellan parterna, oavsett om det handlat om vinylskivor eller politik. Man känner man att man har tid och ork, så kan man självklart debattera där, enligt vett- och etikettexperten Sofia Larsson, som har skrivit "Moderna etikettboken". 

Ibland är det snarare rent rasistiska och sexistiska åsikter som vädras på sociala medier. Då tycker Sofia Larsson att man ska försöka utbilda.   

– Om det är ett faktafel, posta ett svar på väggen, så att både vännen och så många andra som möjligt kan se hur det egentligen ligger till. Metros Viralgranskaren är ju ett utmärkt verktyg där. Har det länkats till en källa som har en främlingsfientlig agenda, så är det helt rimligt att påpeka det, samt att källkritik bör användas med det i åtanke. Värst är väl när folk postar en satirside-nyhet som de tror är sann, där är det rimligt att föreslå att inlägget ska tas bort helt för att inte lura folk som tittar igenom sina flöden snabbt och okritiskt.

–  Man kan även känna att man vill markera mot andra typer av utspel och ibland kanske man faktiskt inte bryr sig om ifall man förlorar vännen på köpet. Men är det en vän man vill behålla så får man förmodligen bättre gehör om man tar diskussionen på ett icke-offentligt sätt.

►LÄS MER: Debatt: Alla behövs i kampen mot rasism och afrofobi – oavsett hudfärg

Sofia Larsson menar att man såklart får vädra sina åsikter på Facebook om man vill. Men att man får förvänta sig att bli emotsagd. Men är det en vän som man vill markera mot tycker Sofia Larsson det är helt okej att ta bort den som vän.

– Det är ju inte ett kontrakt man ingått där man lovat varandra livslång Facebook-vänskap.

Vill man bete sig oklanderligt så kan man skicka ett meddelande där man förklarar varför, men vissa uppskattar såklart inte det. Man får känna efter beroende på vem som är föremålet för ens vänskapsfimpande helt enkelt. 

►LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro