ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här äckligt blir det att köpa cigg

TT · 19 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Snart införs varningsbilder på cigarettpaket i Sverige.– Vi tittar på det och räknar med att bli klara nästa år, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert vid Folkhälsoinstitutet.

Norge har beslutat införa skräckbilder på cigarettpaketen vid årsskiftet. Socialminister Maria Larsson också ställt sig positiv och för Folkhälsoinstitutet handlar det nu om att välja bland ett 40-tal bilder som EU har tagit fram.– Några av dem passar inte ihop med den svenska tryckfrihetsförordningen, förklarar Margaretha Haglund för TT.

I Norge har det förts en diskussion om hur skräckinjagande bilderna ska vara. Tobaksindustrin har varit starkt kritisk till bilderna.

Även Finland har fattat beslut om bilder. Där diskuteras det också att sälja tobak under disk, det vill säga att varorna inte ligger framme på hyllorna.

I oktober började Storbritannien införa varningsbilder på cigarettpaketen. Forskning och erfarenhet tyder på att bilder är mer effektiva än varningstexter för att få rökare att fimpa. Femton bilder som har tagits fram visar rökningens baksida, bland annat bilder av en hjärtoperation och en tobaksskadad lunga.

Kanada var 2000 först i världen med varningsbilder och har sedan följts av ett 20-tal länder. Belgien var först i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro