ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har bröllopstrender förändrats genom åren

Hanna Mellin · 20 Apr 2017
Uppdaterad 23 Apr 2017
Joakim Haglund och Magnus Lindner gifte sig i Kungsholmens kyrka 18 september i fjol.

Joakim Haglund och Magnus Lindner gifte sig i Kungsholmens kyrka 18 september i fjol. Foto: Malin Sydne


Säsongens bröllop stundar och ceremoni och fest ligger enligt experterna extra mycket i tiden. Under 2000-talets gång har antalet bröllop ökat för varje år. Bröllopsfesten har ersatt jubileum och födelsedagskalas. Varför är det så populärt att gifta sig och vilka bröllopstrender gäller nu?

klar

Artikellänk är kopierad

18 september 2016

Joakim Haglund och Magnus Lindner står vid altaret i Kungsholmens kyrka i Stockholm. De har varit tillsammans i sju år. Förlovade i fem.

– Jag glömmer faktiskt bort att jag är gift ibland. Det är utifrån och i samhällets ögon som den största skillnaden finns. När man lever i en hetero-relation tar man kanske mer för givet när det handlar om exempelvis att kunna gifta sig. Vi har tagit till vara på möjligheterna allt efter att de har dykt upp, säger Magnus Lindner.

– Nu är man ju officiellt ”off the market” men vår relation är densamma som innan, säger Joakim Haglund.

LÄS MER: Tips: Här är de bästa bröllopslåtarna

För samkönade par har det inte alltid varit en självklarhet att kunna gifta sig i Svenska kyrkan. Inte först 1 maj 2009 trädde den könsneutrala äktenskapslagstiftningen i kraft och från 1 september samma år kunde vigslar hållas.

För Joakim och Magnus är det inte bara av romantiska skäl de gifter sig. Utan också juridiska.

– Vill vi till exempel adoptera i framtiden så är det till vår fördel att vara gifta, säger Joakim Haglund.

Åter till Kungsholmens kyrka i Stockholm. Vigseln mellan Magnus Lindner och Joakim Haglund är traditionell. Bröllopsmiddagen intim för de närmsta.

– Vi kanske har en större fest i framtiden men nu gjorde vi såhär. Det finns många fördelar med en mindre tillställning, man räcker till och är närvarande på ett annat sätt än om man ska hinna mingla med hundratals gäster, säger Joakim Haglund.

Foto: Malin Sydne

Just hur ceremoni, vigsel och middag går till verkar inte längre vara det mest väsentliga med att gifta sig i dag. Att samla nära och kära till en stor fest, få juridiska fördelar eller äntligen få leva ut ett speciellt partytema kan vara lika goda anledningar. Ett större, mer undermedvetet skäl är önskan efter att få höra till en grupp, särskilt i en orolig samtid.

Agneta Lilja är lektor i etnologi vid Södertörns universitet och författare till bland annat en bok om Alla hjärtans dag och Halloween. Hon forskar inom vetenskapshistoria och traditioner.

– Vi matas med så mycket våld och katastrofer i dag. Våldet i sig har inte ökat men det har informationen, vi vet nästan vad som hänt innan det skett. Det skapar en känsla av otrygghet som leder till att vi söker oss till varandra och till ritualer. Det är ett sätt att försäkra sig om att man är med i en gemenskap. Sen är ju bröllop också en modesak och en klassmarkör, säger hon.

Ett påkostat bröllop kan vara ett effektivt sätt att kommunicera till omvärlden att man har råd att bjuda stort och lyxigt. Möhippor, svensexor, morgongåvor och bröllopsresor är också företeelser för dagens brudpar att ta ställning till.

– Många unga har det gott ställt i dag, säger Agneta Lilja som i sitt yrke som etnolog inte vill vara någon slags domare över människor utan ägnar sig åt att studera dem.

Personligen är hon dock inte särskilt intresserad av bröllop.

– Jag tillhörde den politiska vänstern och skulle aldrig i livet vilja att mina vänner kom hem till mig med svindyra presenter så att jag var tvungen att gifta mig med någon, säger hon.

Anna Fürst är chefredaktör för magasinet Allt om Bröllop och bevakar bröllopsrelaterade trender, från budget till buketter. Hon berättar att de nya reglerna är inga regler. Det är det unika och personliga som skänker status till dagens bröllop.

– För mig symboliserar bröllop det romantiska och det familjära. De innebär glädje och fest, något som alltid behövs, även i svåra tider. När jag började jobba med det här för ett tiotal år sedan så var bröllopen mer uppstyrda och likartade. Det fanns ett tydligare ramverk för hur ett bröllop skulle vara; trerätters sittande middag, klädkod mörk kostym eller högtidsklädsel, bröllopsgåvor i form av serviser och bestick. Brudklänningarna var för det mesta vita, långa och matchades med praktiska brudskor med taxklack och spetsig tå för att man inte skulle trampa på klänningen. Det ansågs fortfarande att man bröt mot reglerna om man som gäst bar vitt eller rött, säger hon.

I dag är det annorlunda. Blivande makar uppmuntras till att välja det personliga framför det klassiska och standardiserade, menar Anna Fürst och nämner bland annat picknickbröllop, ladugårdsbröllop, Vegasbröllop, 1920-talsbröllop som exempel på pågående trender.

Ett av de senare årens mest uppmärksammade temabröllop med enorm spridning både i sociala medier och glossy månadsmagasin är Napstergrundaren och den förre detta Facebook-vd:n Sean Parkers multimiljonbröllop med ”Sagan om Ringen” tema i den kaliforniska urskogen. Gästernas kläder var uppsydda av kostymören till filmerna och det delades ut kaninungar att gosa och posera på bild med.

– Bröllopet har på många sätt ersatt andra stora fester i livet som 30 och 40-årsfesten. Ju fler kungabröllop, tv-program om bröllopsklänningar och bevakning av spektakulära bröllop desto mer håller bröllopstrenden i sig. Många har sparat länge för att kunna bjuda på ett stort bröllop. I dag gifter man sig inte heller lika ungt som förr och har därför råd att slå på stort. Om man vill. Det är den egna smaken som styr hur man gifter sig i dag. Det personliga är viktigare än konventioner och tradition, säger hon.

Bröllopsindustrin i Sverige omsätter i dag mellan 4,8 till 6,4 miljarder kronor och innefattar mässor, uthyrning av lokaler, kläder, porslin, personal och teknisk utrustning. För att inte tala om mat, dryck, underhållning, transportmedel och utsmyckning för alla de ca 50 000 brudpar som gifter sig varje år.

All over press
All over press

Det är det blivande bröllopsparets ekonomi och sociala status som avgör vad ett bröllop kostar snarare än vad som är trendigt just nu. Det menar floristen och stylisten Linnéa Bergqvist som driver en av Sveriges största bröllopsbloggar ”Those lovely days”.

– Den övre överklassen vill oftast ha sitt bröllop i en fin festvåning, på traditionellt vis med vigsel i kyrkan. De verkar vara mer styrda att ta hänsyn till hur andra upplever deras bröllop. Par från den övre medelklassen vågar vara mer personliga i sin utformning av dagen. Det kan vara ladubröllop med exklusiv mat, eller bröllop i ett slott med alla tillbehör, tema efter parets egna intressen. De par som har mindre kapital väljer oftast att ha sin fest hemma i trädgården eller i en lokal nära hemmet och låter vänner och familj hjälpa till mycket med förberedelserna, säger hon.

­

pil
Annas Fürsts tipsar om bröllopstänk

1 Inför bröllopet är det viktigt att gästerna får rätt och bra information om vad som gäller. Var specifik när det gäller klädkod, ”Sommarfin” kan betyda paljettklänning med handskar för någon och bomullsklänning för en annan. Det är inte kul att känna sig för upp eller ned-klädd.

2 Var inte rädd för att bjuda in barn om ni vill och önskar, ceremoni och fest kan anpassas till små gäster och bli trevligt och roligt för alla.

3 Räkna med stress, det är inte konstigt att känna sig nervös inför en stor tillställning där man själv ska stå i centrum. Kommunicera med varandra så mycket ni kan.

4 När tiden väl är inne, glöm inte att njuta. Ni har gjort allt ni kan för att bjuda på ett så bra bröllop som möjligt och nu är det dags att fira kärleken och festa.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Mellin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro