ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har det gått för nätkändisen "Ikea-apan"

Åsa Larsson · 9 Dec 2014
Uppdaterad 9 Dec 2014
Darwin är en japansk makak eller snöapa. 

Darwin är en japansk makak eller snöapa.  Foto: Lisa Lin/Rex Features 


klar

Artikellänk är kopierad

Kommer du ihåg Ikea-apan Darwin? Han hittades för två år sen på en Ikea-parkering i Toronto iförd en jacka i fårskinnsimitation och en liten blöja. Darwin blev omedelbart ett internetfenomen – så här har det gått för honom i dag.

Darwin hittades alltså spatserandes runt på en parkering och någon tog en bild. Alla på nätet ville veta vem den mystiska #Ikeamonkey var.

Utklädseln skapade nyfikenhet och även nyhetskanaler tog upp fallet med den mystiska lilla krabaten. Även Metro skrev om den välklädda apan.

Det ledde även till en uppsjö av variantermemet Ikea-apan.

Djurskyddsmyndigheterna tog hand om Darwin och så småningom dök även ägaren upp – en fastighetsjurist vid namn Yasmin Nakhuda.

Trots tårar och vädjan så fick Nakhuda inte tillbaka Darwin eftersom det i Kanada är förbjudet att ha en apa som husdjur, skriver sajten Daily dot. Hon tog fallet till domstol vid flera tillfällen och det slutade med att hon fick betala över en halv miljon kronor i rättegångskostnader.

Darwin fördes till apreservatet Story Book Farm i delstaten Ontario, några timmars bilväg norr om Toronto. Där har han bott sedan dess, enligt Daily dots undersökningar.

Hans skötare berättar om hur han var när han kom dit:

"Darwin har präglats av människor, vilket sällan bådar gott för en apa. Han var väldigt osäker när han kom hit och behövde hela tiden få uppmärksamhet från alla."

Nu för tiden är Darwin mycket tuffare och har dessutom växt sig tre gånger så stor som han var den där dagen på Ikea-parkeringen 2012. Han gillar körsbär och har kompisar bland de andra aporna i hägnet.

Problemet är bara att apreservatet måste flytta, på grund av "förändringar i den mänskliga familjen", alltså företaget Story book. De har nu startat en insamling via så kallad crowdfunding för att kunna köpa loss ett område land till december nästa år och de har bett om över tre miljoner kronor. Darwins öde och lilla ansikte finns så klart med i deras vädjan.

Reservatet tänker hålla en visning 15 december vilket de kallar den andra årsdagen av Darwins ankomst och räddning från den svarta handeln med exotiska djur som fört med sig grymhet och övergrepp på djur.

Även andra inblandade har fått sin beskärda del av internets uppmärksamhet.  Kvinnan som tog den första bilden av  Darwin  på parkeringen –  Bronwyn  Page – har också fått uppleva berömmelse efter det att  memet spred sig över nätet.

Så här skriver hon i ett mejl till Daily dot:

"En kompis till mig klädde ut sig till memet av mig med nyhetsbilden där det står "Såg apan" på Halloween. Jag har blivit erbjuden jobb på grund av det. I veckan blev jag tillfrågad om jag ville berätta historien på ett historieberättar-event. Min inblandning i den faktiska händelsen varade bara en minut, vilket gör det så galet att jag fått så mycket uppmärksamhet för det. Jag tog ju bara några kort och gick vidare."

Story Book-reservatets egna bilder av Darwin i dag.
Story Book-reservatets egna bilder av Darwin i dag.Foto: Pressbild/Story Book
klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro