ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har det gått för Sverige i Eurovision de senaste tio åren

Anneli Wikström · 17 Maj 2019
Uppdaterad 17 Maj 2019

Foto: TT bild


Blir det flipp eller flopp för John Lundvik i Eurovision song contest? Så här har det gått för hans föregångare i tävlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

2009

Operasångerskan Malena Ernman tävlade med ”La voix” men ingen kunde hota Norge och fiolspelande Alexander Rybak. Sverige hamnade på plats 21 av 25 i finalen.

2010

Anna Bergendahl tävlade med ”This is my life” men det blev platt fall. För första gången sedan kvalen infördes missade vi finalen. Vann gjorde Tyskland med Lena och ”Satellite”.

2011

Eric Saade åkte till Düsseldorf med låten ”Popular” för att visa att Sverige var något att räkna med i Eurovision och vi kom trea. Azerbajdzjan vann med låten ”Running scared”.

2012

I Baku hade vi segervittring och Loreen och hennes ”Euphoria” var oslagbara. Sverige vann för första gången sedan 1999 och vi glömde fiaskot två år tidigare.

2013

Robin Stjernberg tävlade på hemmaplan med låten ”You”. Men vi lyckades bara nå en 14:e plats och fick istället se Danmarks Emmelie de Forest vinna med ”Only teardrops”.

2014

Sanna Nielsen tävlade med låten ”Undo” och vi var tillbaka i slutstriden. Sverige kom trea och alla var glada. Gladast var Conchita Wurst från Österrike som vann.

LÄS MER
Beskedet efter miljonkravet: Israel anordnar Eurovision

2015

Nu hade vi liknande känsla som 2012. Måns Zelmerlöw tävlade med ”Heroes” och succén var ett faktum. Endast tre år efter Loreens vinst tog Sverige hem segern igen!

2016

Det här året var det Frans-feber i Sverige. Frans tävlade på hemmaplan med ”If i were sorry” och vi kom femma. Jamala från Ukraina vann med låten ”1944”.

2017

Robin Bengtsson intog Kiev på ett löpband med låten ”I cant go on” och vandrade hela vägen till en femteplats. Vann gjorde Portugals Salvador Sobral med ”Amar pelos dois”.

2018

Benjamin Ingrosso representerade Sverige med låten ”Dance you off”. Vi landade en sjundeplats. Förhandsfavoriten Netta från Israel vann med låten ”Toy”.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro