ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

Hugo Ewald · 2 Feb 2016
Uppdaterad 2 Feb 2016
Hillary Clinton och Donald Trump, som leder opinionsundersökningarna för sina respektive partier.

Hillary Clinton och Donald Trump, som leder opinionsundersökningarna för sina respektive partier. Foto: AP/Metro/Montage


Den amerikanska primärvalsäsongen, där de två partierna ska välja sina presidentkandidater, är nu i full gång. Men processen är komplicerad och skiljer sig åt de två partierna emellan. Metro reder ut hur primärvalet egentligen fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagsmorgonen blev det klart att Texassenatorn Ted Cruz kom ut som vinnare i Republikanernas första primärval i Iowa samtidigt som det i princip är dött lopp mellan demokraterna Bernie Sanders och Hillary Clinton. Men för många är primärvalet fortfarande någonting av ett mysterium.

I de allra flesta länder fungerar presidentkandidatsprocessen så att att det är partiledningen som väljer kandidaten. Men i USA är det istället så att val hålls i varje delstat, val som ordnas av partierna eller delstaterna själva och fungerar olika från delstat till delstat.► LÄS MER: Hillary Clinton vann Iowa – med 0,4 procentenheter

I grunden kan man säga att primärvalet fungerar så här:

Varje partis kandidat väljs av partierna under deras respektive partikonvent i juli. De som väljer kandidaterna är delegater, som ska representera partiets vilja. Demokraterna har 4 047 delegater på sitt konvent och Republikanerna har 2 380. 

794 av Demokraternas delegater och 661 av Republikanernas delegater är så kallade obundna delegater som får rösta på vilken kandidat de vill. Dessa representeras i regel av partiets elit och kallas ofta superdelegater.

Resten av delegaterna väljs av partierna under den primärvalssäsong som nyss har börjat och i regel pågår mellan januari och juni. 

Varje delstat anordnar antingen ett valmöte eller håller ett primärval. Primärvalen arrangeras av delstaterna och påminner om vanliga val, medan valmöten sker utan delstaternas inblandning och inte regleras av några vallagar. Valmöten hålls i till exempel Iowa, Texas, Nevada och Colorado, men de flesta delstaterna anordnar primärval.► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Varje delstat anordnar antingen ett valmöte eller håller ett primärval. Primärvalen arrangeras av delstaterna och påminner om vanliga val, medan valmöten sker utan delstaternas inblandning och inte regleras av några vallagar. Valmöten hålls i till exempel Iowa, Texas, Nevada och Colorado, men de flesta delstaterna anordnar primärval.

► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Hur valmötena i sig ser ut skiljer sig något åt partierna emellan. Demokraternas valmöten fungerar i regel så att du, om du är registrerad som väljare, besöker din vallokal. Du sitter sedan och lyssnar på representanter för de olika kandidaterna och alla i rummet ställer sig sedan i olika grupper där varje grupp representerar en kandidat. I regel finns det ett krav på att en grupp måste innehålla minst 15 procent av personerna i rummet för att du ska vinna delegater, och i till exempel Iowa kan du på plats försöka övertyga andra i vallokalen att komma över till din grupp. Under republikanernas valmöten sker i regel istället mer av en vanlig omröstning.

I vissa delstater måste du vara registrerad hos partiet för att få rösta i primärvalet, i vissa kan du skriva upp dig på plats och i vissa behöver du inte vara medlem alls. Det gemensamma är att du bara kan rösta i ett partis primärval.

Denna process sker sedan från delstat till delstat tills alla delstater röstat och alla delegater utsetts. I de allra flesta fall måste delegaterna sedan rösta för den kandidat denne blivit invald att rösta för. Demokraternas delegater väljs in proportionellt, där till exempel en kandidat som fått 20 procent av rösterna i en delstat får 20 procent av delegaterna. På den republikanska sidan skiljer sig det mer åt, i vissa fall vinner den som vinner mest vallokaler alla delegater i delstaten – och i vissa fall är fördelningen proportionell.

Under partiernas konvent röstar sedan delegaterna för den kandidat de lovat att rösta på eller, om det är superdelegater, vill rösta på. Den kandidat som vinner en majoritet blir partiets presidentkandidat.Källor: NPR, Washington post, Republican National Committee, Democratic National Committee► LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro