ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har grekiska polisen manipulerat bilderna

Aron Andersson · 6 Feb 2013
Uppdaterad 6 Feb 2013
Så har grekiska polisen manipulerat bilderna

Så har grekiska polisen manipulerat bilderna Foto: Scanpix


Den grekiska polisen misstänks ha misshandlat fyra gripna. Därefter manipulerades bilderna i Photoshop.

klar

Artikellänk är kopierad

Så har grekiska polisen manipulerat bilderna
Så har grekiska polisen manipulerat bildernaFoto: Scanpix

Justitieminister Nikos Dendias har erkänt för flera medier att bilderna manipulerats i Photoshop. Men han försvarar samtidigt polisen. Enligt honom handlar det om att allmänheten ska känna igen personerna på bilderna. – Photoshop användes och jag, precis som du, precis som vilken vettig person som helst, frågade varför. Om de inte hade Photoshoppats, för att efterlikna en bild där gemene man kan känna igen dem, så hade bilderna inte publicerats alls, säger Nikos Dendias i grekisk tv.

Men bildmanipulationen har väckt starka reaktioner, inte minst bland människorättsorganisationer och vänstergrupper som kritiserar polisens agerande. – De grekiska myndigheterna kan inte Photoshoppa bort sina problem, säger Marek Marczynski på Amnesty International.

Bilderna som polisen lämnade ut visar betydligt färre skador i ansiktet än vad som syns på de bilder som lokal media tagit på plats. Trots det har bilderna tagits samma dag. Amnesty har nu begärt en utredning om huruvida polisen har misshandlat de fyra gripna. 

De fyra personerna är alla i 20-årsåldern och greps förra fredagen misstänkta för bankrån i staden Kozani i norra Grekland. Två av personerna är dessutom misstänkta för terrorism och medlemskap i anarkistiska gruppen Conspiracy of Fire Nuclei.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro