ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har Iphone förändrat världen – nu fyller den 10 år

Aron Andersson · 8 Jan 2017
Uppdaterad 8 Jan 2017

Foto: TT / Montage


Få enskilda produkter har påverkat våra vardagsliv i lika stor utsträckning som Iphone. Här är 10 sätt som mobiltelefonen från Apple har förändrat världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 januari 2006 visade Steve Jobs, Apples tidigare och nu avlidna vd, Iphone för första gången.

– Iphone är en revolutionerande och magisk produkt som bokstavligt talat är fem år före sin tid, sa Steve Jobs då.

Om Iphone verkligen är särskilt magisk är möjligtvis något tveksamt men i övrigt hade nog Steve Jobs en poäng. Tekniksajten Cnet har listat 10 sätt som världen förändrats på grund av Apples ikoniska mobil.

LÄS MER: Här är 6 rykten om nästa Iphone – så kan telefonen komma att se ut

1. Ständigt uppkopplade

Foto: TT

För tio år sedan satte vi oss framför datorn när vi ville ”surfa”. Iphone förändrade det. För första gången gick det att använda internet på ett vettigt sätt i mobilen, och i dag är det lika naturligt som att andas för många.

2. Alla dessa prylar

Ipad, och kanske därigenom surfplattan i stort, är en direkt konsekvens av Iphone. Apple Watch likaså, precis som alla de hundratals tillbehör som finns att köpa till smarta mobiler i dag. Marknaden för mobiltillbehör beräknas omsätta över 1 000 miljarder kronor år 2021, enligt analysfirman ABI Research.

3. Alla appar och apputvecklare

Det var ingen självklarhet när Iphone först lanserades att marknaden för appar skulle utvecklas som den gjort. I själva verket fanns det inte ens någon App Store förrän två år efter den första modellen av mobilen. Men i dag finns det över två miljoner appar i den butiken, och väldigt många företag som bildats, och som omsätter miljonbelopp just tack vare det.

Vi hade troligtvis varken haft Uber, Instagram eller Snapchat om det inte vore för Iphone.

LÄS MER: 16 svenska utvecklare som tjänar miljoner på sina appar

4. Alla är fotografer

Foto: All over press

Kompaktkameran har i princip försvunnit, och i ärlighetens namn hade den aldrig blivit lika populär, eller välanvänd, som mobilkameran. Mobilkameran fanns visserligen före Iphone. Men det är just ovan nämnda appar, som Instagram, och tillgången till internet i mobilen, som gjorde att den fick sitt stora genomslag.

5. Livevideo

På samma sätt som för bilder revolutionerade Iphone även video, med fokus på livesändningar. Videosamtal i mobilen har fått sitt stora genomslag i och med telefonen. Och tack vare att så många bär omkring smarta mobiler idag är det få händelser du inte kan följa live på nätet via tjänster som Periscope eller Facebook live.

6. Pekskärmar överallt

Foto: TT

Det hade gjorts försök till pekskärmar tidigare, bland annat lanserade svenska Neonode en pekskärmsmobil några år före Apple. Men det hade aldrig fungerat med sådan självklarhet och enkelhet som på Iphone, och i dag finns den tekniken överallt.

7. Hitta utan problem

Några av de populäraste apparna till Iphone är ”Google maps” och ”Apple kartor”. Inte bara konkurrerar dessa med traditionella gps-enheter, som nästan spelat ut sin roll, de har gjort vanliga turistkartor överflödiga. Det har aldrig varit lättare att hitta fram till restaurangen du tipsats om eller hotellet du bokat än vad det är sedan Iphones intåg.

8. Världens största plattform för spel

Foto: TT

Mobilspelen tog några rejäla steg framåt tack vare Iphones stora skärm. Faktum är att mobilen blivit den största plattformen för spel, större än datorn eller någon spelkonsol. Sättet vi betalar för spel (eller program) har också förändrats. Det har blivit betydligt vanligare med prenumerationsavgifter eller mikroköp inuti spelen än vad det var tidigare.

LÄS MER: Första intrycket: Så bra är ”Super Mario Run”

LÄS MER: Analys: Nästa års hetaste spelpryl har du redan i fickan

9. På väg mot ett kontantlöst samhälle

Mobila betalningar har kanske inte slagit igenom på bred front riktigt ännu, men lita på att det kommer. Att hantera dina bankärenden i mobilen, att swisha pengar till bekanta, eller att betala i kassan genom att sträcka fram telefonen. Den här utvecklingen kommer bara att fortsätta.

10. Och så mycket mer

Det räcker egentligen inte med 10 punkter. För utan Iphone, inga podcasts, ingen miniräknare eller ficklampa i fickan, och så vidare. Det hade kanske heller inte varit lika lätt för myndigheter att kartlägga våra rörelsemönster och intressen via mobilen. Men vi får ta det onda med det goda.

LÄS MER: Ipod fyllde 15 år – Apple sket i det

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro