ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här kan cannabis påverka dina hjärnceller

Niklas Sandberg · 28 Nov 2015
Uppdaterad 28 Nov 2015
Stark cannabis kan skada nervcellerna i den vita hjärnsubstansen.

Stark cannabis kan skada nervcellerna i den vita hjärnsubstansen. Foto: TT


Rökning av starkare former av cannabis kan skada nervcellerna som hanterar flödet av informationssignaler mellan de två hjärnhalvorna. Detta visar en ny brittisk forskningsstudie.

klar

Artikellänk är kopierad

Resultatet av studien visade på subtila förändringar i den vita hjärnsubstansen som för samman de två hjärnhalvorna och skickar signaler mellan dem. Förändringarna syntes hos dem som ofta röker starkare varianter av cannabis, skriver brittiska The Guardian

Dessa förändringar syntes inte hos personer som aldrig rökt cannabis eller som rökte mindre starkare varianter av drogen.

Enligt nervspecialisten Paola Dazzan på psykiatriska institutionen på King’s Collage i London, som utfört studien, beror resultatet på hur hög halt av tetrahydrocannabinol (THC) som finns i den cannabis man röker.

►LÄS MER: Cannabis starkare än någonsin

Normalt sett brukar cannabis innehålla runt två till fyra procent THC, men de starkare varianterna kan innehålla upp till 14 procent.

– Vi ser en signifikant skillnad i den vita hjärnsubstansen när vi tittar på hjärnbalken om vi jämför personer som röker starkare varianter av drogen med dem som aldrig röker eller som röker mildare varianter, säger Paola Dazzan. 

Däremot kan inte studien bekräfta om höga halter av THC kan bidra till större förändringar i den vita hjärnsubstansen. Paola Dazzan påpekar att det kan vara så att de personerna som visat sig ha skador på den vita hjärnsubstansen har haft detta från början och är mer benägna att röka starkare varianter av cannabis.

– Det är möjligt att dessa personer redan har haft en annorlunda typ av hjärna från första början och att de är mer benägna att röka cannabis. Men vi kan säga att om det är en stark variant och du röker detta ofta, så är din hjärna annorlunda till skillnad från dem som inte röker alls eller i mindre utsträckning.

►LÄS MER: Forskare: Medicinsk cannabis dyger inte som läkemedel

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro