ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här kan det vara att ha dyslexi – testa Victors simulator

JENNI KARLSSON · 4 Mar 2016
Uppdaterad 10 Apr 2017
Victor Widell kom på idén till visualiseringssajten mellan två föreläsningar efter att han pratat med en kompis om hennes dyslexi.

Victor Widell kom på idén till visualiseringssajten mellan två föreläsningar efter att han pratat med en kompis om hennes dyslexi. Foto: Privatl/TT


Det är inte alltid enkelt att förstå hur en diagnos påverkar någons liv. Nu finns en hemsida som ska förklara bättre hur en dyslektisk person har det vid läsning.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige lever mellan 5–8 procent av befolkningen med diagnosen dyslexi. I teorin betyder det att man har läs- och skrivsvårigheter, men i praktiken kan det visa på olika sätt. Bland annat att orden ”dansar” när man läser.

En ny hemsida ska nu visa alla som inte lever med nedsättningen hur det kan se ut för en dyslektisk person när denna läser en text. Här kan du prova den.

– Jag pratade med en dyslektisk kompis för några år sedan som sa att det var som att orden dansade när hon läste. Att bokstäverna liksom hoppade runt, säger Victor Widell som skapat simulatorn.

►LÄS MER: Prins Carl Philip om dyslexin: ”Det är jättetufft”

Victor själv har ingen erfarenhet av lässvårigheter förutom att samtal med vänner som har nedsättningar, och säger själv att man inte ska dra för långa paralleller från sidan.

– Dyslexi är väldigt individuellt så klart. Sajten är varken representativ eller exakt, först och främst gjorde jag den som en kul grej.

Reaktionerna han fått har ändå varit övervägande positiva med dyslektiker som känner igen sig. Och det individuella sträcker sig till personer utan lässvårigheter också.

– En rolig grej är att jag hört så många olika reaktioner från personer som inte har dyslexi. Någon klarar av att läsa hela sidan med svårigheter, andra ger upp efter bara någon mening, berättar Victor.

►LÄS MER: Malena Ernman om stavningshånen mot Sandelin: ”Inte ok”

Även forskaren Gustaf Öqvist Seimyr säger att sanningshalten på sajten inte helt korrekt, att det inte behöver vara såhär det ser ut när en dyslektiker läser. Men det är heller inte helt fel.

– Man ska vara försiktig och inte dra några slutsatser, sidan är ett roligt exempel som visar hur pass fantastiskt bra vi läser även om vi blandar bokstäver, säger Gustaf Öqvist Seimyr, forskare inom ögonrörelsemätning och läsning vid Karolinska institutet och fortsätter.

– Dels kan det vara så att ord hoppar för någon med dyslexi, men eftersom att det är otroligt individuellt finns många andra typiska tecken.

►LÄS MER: ”Ett lotteri om man får hjälp med dyslexi”

Däremot går det att leva med nedsättningen och en dyslektiker kan träna sig till att bli bättre genom att läsa och skriva så mycket som möjligt, särskilt om stöd sätts in tidigt.Det är oklart vad dyslexi beror på och det går inte att bota. 

Prova själv om du kan läsa i dyslexi-visualiseringen här.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro