ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här kan du växla in sedlarna – efter att tiden gått ut

Alva Forsberg Fierro · 30 Jun 2016
Uppdaterad 30 Jun 2016
Efter den 30 juni kan du inte längre handla med de gamla sedlarna. "Det finns alltid alternativet att sätta in dem på sitt bankkonto mot en avgift efter i dag", säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

Efter den 30 juni kan du inte längre handla med de gamla sedlarna. "Det finns alltid alternativet att sätta in dem på sitt bankkonto mot en avgift efter i dag", säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken. Foto: Alarmy/ Riksbanken/ Montage


Efter i dag blir de gamla 20-, 50-, och 1000-kronorsedlarna ogiltiga. Men Riksbanken saknar fortfarande närmare två miljarder kronor som ännu inte lämnats in. Så här gör du om du glömmer att växla sedlarna i tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det bara några timmar kvar som du kan handla med de gamla sedlarna. Men enligt Riksbanken saknas fortfarande närmare två miljarder kronor. Var de saknade pengarna befinner sig kan de dock inte svara på.

– Det är jättesvårt att veta vart de finns, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

►LÄS MER: Varför byta ut alla sedlar och mynt – vi ska ju ändå bli kontantlösa

Om du av någon anledning inte hinner eller missar att lösa in dina gamla sedlar så finns fortfarande det kryphål. Du har möjlighet att sätta in dem på ditt bankkonto till och med sista augusti. Därefter kan man lösa in dem hos Riksbanken mot en avgift på hundra kronor.

– Det är bra om man försöker att göra sig av med sedlarna i dag men det finns alltid alternativet att sätta in dem på sitt bankkonto mot en avgift. Det alternativet kommer alltid att finnas, där finns inget slutdatum, säger Tomas Lundberg.

►LÄS MER: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Riksbanken löser in alla svenska sedlar som är ogiltiga, så länge det inte finns någon misstanke om att de har koppling till något brott som till exempel ett värdetransportrån. I höst är det dags för nästa sedelbyte av 100- och 500-lappar. Då ska även de svenska mynten att bytas ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro