ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här kan framtidens internetbank se ut

Kristoffer Rengfors · 16 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
På ”The Frank Bank” kan användaren exempelvis göra en egen budget.

På ”The Frank Bank” kan användaren exempelvis göra en egen budget. Foto: Tieto


klar

Artikellänk är kopierad

I framtiden kan internetbanken säga till om du slösat så mycket att du inte har råd med ute­luncher längre.

Dessutom kan en bättre internetbank vara bank­världens väg ur lågkonjukturen, om man ska tro bolaget som ligger bakom många av de svenska bankernas internetlösningar..– När internetbankerna infördes på 90-talet var det de som tog bankerna ur lågkonjunkturen. Därför är det intressant att vad se om internetbankerna kan ut­vecklas och leda bankerna ur den här krisen också, säger Johan Löfmark, verksamhetskonsult på Tieto, som utvecklar digitala banktjänster.Trots att vi i Sverige är världsledande på digitala banktjänster utnyttjas internetbankerna i dag i princip bara till att betala räkningar eller flytta pengar mellan konton. Och så har det sett ut i tio år.– Bankerna måste börja arbeta med budget och rådgivning. Samma rådgivning som ges på kontoren kan man bygga på nätet. I dag är internetbankerna bara en plattform för trans­aktioner, säger Johan Löfmark.

Tänk dig att du ska köpa en ny bil. Med konceptet”The Frank Bank”, som IT-konsult­företaget Tieto tagit fram, skulle banken kunna räkna ut hur du ska betala för bilen, hur du måste planera om din ekonomi för att klara de nya kostnaderna eller hjälpa dig att ordna en budget där du kan räkna med de framtida bensinkostnaderna. Även mobilen skulle integreras i ­bank­lösningen.

Men med en internetbank, där varje användare kan göra en budget som faktiskt innefattar ens egna pengar, där varje kontokortsinköp kan märkas med en tagg som ”kläder”, ”resor”, ”fest” eller ”mat”, ger bankerna helt ny information om sina kunder.– Det blir även en intressant integritetsdebatt. Man ju undra om man vill att banken ska veta att jag exempelvis lägger kanske 10 000 kronor i månaden på resor bara för att jag angett det i min budget. Men jag tror kunderna vill ha det här om de känner att de får värde av det, säger Johan Löfmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro