ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här lätt lagar du smaskig sushi hemma

Ingrid Arinell · 12 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Pelle Svanberg har lagat sushi ända sedan 80-talet. 

Pelle Svanberg har lagat sushi ända sedan 80-talet.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

Ska du köpa hem sushi i helgen? Gör din egen i stället. Boken ”Sushi och sashimi – lättlagat hem­ma” av Dag Hermelin och Pelle Svanberg visar vägen till det japanska köket.Pelle Svanberg började arbeta som sushikock redan 1988, några år innan den japanska trenden tog Sverige med storm och fick var och varannan svensk att snacka rå fisk och wasabi.– Maten är så fräsch och man presenterar den på ett läckert sätt, säger Pelle Svanberg.

Med boken vill författarna visa att det går att göra enklare modeller utan att man ”låser sig vid sushikockarnas tänk”.

För att göra det enklare kan du höra med en sushirestaurang om du får köpa färdigkokt ris, tipsar Hermelin och Svanberg. Men kan det verkligen vara så svårt att koka ris?– Ja, det är faktiskt det som är riktigt svårt, att få det till rätt konsistens. Det är lätt hänt att man kokar det rundkorniga riset till en gröt. På sushirestauranger använder man elektroniska riskokare. Och det är att rekommendera hemma, även om det inte är ett måste, säger Pelle Svanberg.

Det viktigaste att tänka på när man gör sushi är att fisken är fräsch.– Den bör handlas i en manuell fiskdisk. Man ska säga att man ska ha den till sushi, säger Pelle Svanberg. 

Många tror felaktigt att sushi betyder rå fisk. Sushi syftar på det lite syrliga riset, medan ordet för rå fisk är sashimi.

Sushins historia går tillbaka till 600-talets Kina.– Den gamla formen är egentligen en form av surströmming. Man lade in fisk tillsammans med ris och det fick genomgå en mjölksyrejäsning, säger Pelle Svanberg.

Den moderna formen av sushi kommer från mitten av 1800-talet.

Sushikudde (nigiri-sushi)

1 kudde

Fukta de rena händerna med vatten-risvinäger-blandning. Ta en klump ris med högerhanden. Mängden ris ska vara cirka 1,5 msk (20–22 g).

Tänk på att man äter sushi i en munsbit, så hellre för lite än för mycket ris. Forma riset försiktigt till en korvformad riskudde, 5X2,5X2,5 centimeter. Riset ska inte tryckas ihop utan snarare föras samman.

Ta fiskskivan (eller något annat) i vänster hand, lägg den där fingrarna möter handflatan, smeta lite wasabi på fisken och lägg riskudden ovanpå.

Kupa vänster hand så att den blivande sushibiten ligger som en skål, tryck försiktigt med höger pekfinger så att riskudden blir plan undertill. Vänd sushin med fisken uppåt och forma till den med höger pekfinger och tumme.

Hela processen måste gå så fort att den kalla fisken inte värms upp av handen.Som ett alternativ till rå fisk kan du använda färdiglagade scampi. Skär då försiktigt upp stjärten undertill och öppna den så att den blir plattare, innan du lägger den på risbollen.

Sushi-tacos (buffé för flera)

Buffén med en japansk variant av tacos äter man förslagsvis med händerna, om man inte vill vara elegant och äta med pinnar, som på bilden här ovan.

Ät från sushibuffén på bilden så här: Ta ett delat nori-ark eller ett halvt salladsblad. Doppa ett eller två pålägg i soja och lägg på riset. Ät med en assiett under så att du inte spiller. Tips: Rör ut lite grön peppar i sojan för pepprigare smak.

I stället för strimlade nori­blad, använd hela. Klipp dem i fyra fyrkantiga bitar. Beräkna 2–4 hela nori-ark per person. Det blir skal till 8–16 tacos. Komplettera gärna nori-arken med ett par plocksalladsblad (eller fler) per matgäst. Använd även plocksalladsbladen som taco-skal. Det går utmärkt att använda enbart salladsblad eller bara nori-ark som tacoskal, bara det finns tillräckligt många för alla gäster.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro