ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så har Microsoft lämnat ut sina användare till polisen

Aron Andersson · 21 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013
Så mycket uppgifter har Microsoft lämnat till polisen

Så mycket uppgifter har Microsoft lämnat till polisen Foto: Scanpix


Nu släpper Microsoft siffror på hur ofta polisen begär ut information om företagets kunder. I Sverige har 90 procent av förfrågningarna lett till informationsutbyte.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag släppte Microsoft rapporten ”Law enforcement requests” som visar hur många gånger polis har begärt att få ut uppgifter om företagets kunder. I Sverige fick datorjätten 326 förfrågningar rörande 552 konton, under 2012. Hela 89,9 procent av förfrågningarna, alltså totalt 293 stycken, ledde till att företaget lämnade ut uppgifter till polisen.

I de fallen rörde det sig om information som användarens namn, faktureringsadress och IP-historik. Polisen har begärt ytterligare uppgifter, som innehåll i mejl eller bilder och filer som lagras i Microsofts olika tjänster. Men inget sådant innehåll har lämnats ut i Sverige.

I USA har företaget varit betydligt mer generöst och lämnat ut den här typen av information vid 1 544 tillfällen, motsvarande 13,9 procent av det totala antalet förfrågningar.

Microsoft äger även Skype och redovisar därför siffror även för den tjänsten. Där har polis begärt ut information vid 43 tillfällen, om 150 konton i Sverige. Ingen av dessa förfrågningar ledde till att Microsoft lämnade ut några uppgifter.

Rapporten är ett steg i att vara mer transparenta och att värna om användarnas integritet. Även andra teknikföretag har på senare år släppt liknande rapporter.

Totalt fick Microsoft och Skype 75 378 förfrågningar från polis under 2012. Enligt Microsoft själva är det färre än 0,02 procent av företagets användare som drabbats.

► Här finns hela rapporten

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro