ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här mycket dyrare blir det att hyra i andrahand

Gustaf Eriksson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Så här mycket dyrare blir det att hyra i andrahand

Så här mycket dyrare blir det att hyra i andrahand Foto: Scanpix


Över 25 000 kronor för en större lägenhet i Stockholms innerstad. Det kan du räkna med att få betala efter att reglerna för andrahandsuthyrning förändras i månadsskiftet. Redan nu höjs hyrorna på bostadssajterna. – Vi ser en uppgång, säger Maria Lennman, vd på Bostad Direkt.

klar

Artikellänk är kopierad

En 92 kvadratmeter stor fyra på Kungsholmen för 25 000 kronor i månaden. En trea på 81 kvadratmeter i samma område för 18 000. En fyra på strax över 100 kvadrat på Södermalm för 22 000 kronor. Det är några av de dyraste andrahandslägenheterna som ligger ute just nu på Bostad Direkts sajt Bostaddirekt.com.

Men lägenheten som har allra högst hyra är en trea på 188 kvadrat i exklusiva Vasastan. För den vill uthyraren ha hela 26 000 kronor i månaden.  – Vi ser en uppgång i de hyror som kommer in nu, och det är också vad vi förutspått tidigare, säger Bostad Direkts vd Maria Lennman. – Många som sitter på en bostadsrätt försöker få ut som mycket som man kan för uthyrningen, fortsätter hon. 

Bakom de högre hyrorna ligger nya regler, som träder i kraft den 1 februari. Då blir det tillåtet för den som hyr ut sin bostadsrätt att lägga på kostnader för avgift och slitage samt ett extra tillägg på fyra procent av lägenhetens marknadsvärde per år. Enligt beräkningar som di.se har gjort kan det innebära att snittpriset för att hyra en fyra i Stockholms innerstad går upp från omkring 15 000 till över 25 000 kronor i månaden.

Även på uthyrningsjätten Blocket är det lätt att hitta riktigt dyra andrahandslägenheter i centrala Stockholm. Presschefen Annette Karlberg anser dock att det är för tidigt att dra slutsatsen att regeländringarna lyfter hyrorna. – Den breda massan har inte fått grepp om det nya reglerna än. Men teorin är att det kommer att komma fler lägenheter på marknaden, och att vissa lägenheter som läggs ut kommer att vara dyrare, säger hon.

Med de nya reglerna vill regeringen få fler att hyra ut sina lägenheter för att på så sätt minska bostadsbristen som plågar bland annat Stockholm. Hanna Mörck på intresseorganisationen jagvillhabostad.nu anser dock att det är fel väg att gå.  – Det här gör det inte lättare för unga att hitta bostad, för de kan inte betala de så höga hyror. Den viktigaste åtgärden för att minska bostadsbristen är att bygga fler små lägenheter. Enligt Bostad Direkts Maria Lennman är de höga hyrorna dock förmodligen ett övergående problem. – Folk tänker inte på att de måste hitta folk som faktiskt kan tänka sig att betala de hyror som de vill ha ut. Efterhand kommer de märka om de lagt sig för högt och då kommer hyrorna sjunka, säger hon. För de som jagar bostad i storstäderna gäller det att vara aktiva.  – De bästa lägenheterna går jättefort, så det gäller att ligga på. Det är också bra att leta utanför centrum, ofta är det lättare att hitta bostäder i förorterna, säger Maria Lennman.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro