ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så har myggen och fästingarna påverkats av värmeböljan

Elinor Karlin · 24 Jun 2018
Uppdaterad 24 Jun 2018
Både mygg och fästingar har reducerats under värmen – men det krävs inte mycket för att de ska återhämta sig igen.

Både mygg och fästingar har reducerats under värmen – men det krävs inte mycket för att de ska återhämta sig igen. Foto: Pxhere/Pixabay


Midsommar, grönska, blomplockning – och ohyra. Inget är så skonlöst som myggsvärmarna och de små fästingarna som kryper upp för benen. Metro reder ut hur läget är bland krypen efter det varma vädret – och hur du skyddar dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Många är vi som tar oss ut i skog och mark när sommaren kommer. Men i grönskan lurar mygg och fästingar, på vissa platser värre än andra. Kajsa Glemhorn är biolog och expert på fästingar och andra småkryp i skogen. Hon menar att den torra våren och försommaren har varit idealisk för oss som vill slippa fästingar.

– Fästingar vill ju ha det precis som vi, lite lagom kallt och fuktigt. Nu har det varit extremt torrt och varmt och det är nog en hel del som har strukit med, säger hon.

quotation startOm det blir lite fuktigare så blir de på hugget.quotation end

Hon beskriver fästingarna som känsliga för torka och värme. De blir snabbt uttorkade och lägger sig gärna i sommardvala när det blir för varmt. Men det krävs inte mycket för att de ska komma i gång igen.

– Om det blir lite fuktigare så blir de på hugget. Det räcker med lite morgondagg, de gör inte av med någon energi.

De gillar värme

Ett annat djur som har lidit svårt under den torra försommaren är myggan. Jan Lundström är forskare på Uppsala universitet och forskar särskilt på myggor.

– Man kan säga att myggläget varierar med temperaturen. Blir det riktigt varmt, då blir de som Ferraris och flyger runt helt galna. Blir det kallare så coolar de ner sig, blir lite mer “hang around”, säger han.

Stickmyggor blir, precis som fästingar, lätt uttorkade och har förmodligen reducerats under de senaste, torra månaderna.  

– Men det här regnet som sippar just nu gör att myggen kommer att stormtrivas och leva mycket längre. Har man myggproblem på ett ställe så kommer det bara fortsätta på den nivån som det är nu.

Det går att skydda sig

Men det går att skydda sig från myggen, säger Jan Lundström. Myggmedel fungerar visserligen helt okej, men han menar att det absolut bästa är att ta på sig ett par ljusa och fladdriga långbyxor. De svarta myggen känner sig utsatta och synliga på det ljusa tyget och har svårt att ta sig igenom tyg som rör sig.

– Dessutom tycker de att fötter smakar särskilt gott, så ha skor som de inte kan bita igenom.

quotation startDet här regnet som sippar just nu gör att myggen kommer att stormtrivas.quotation end

Att skydda sig från fästingar är dock inte en lika självklar historia. Kajsa Glemhorn säger att det inte finns några självklara vis.

– Det bästa är att vara uppmärksam och ha koll redan innan de sätter sig. Även om man har heltäckande kläder så kan se dem tidigt. Men det är bara en liten andel som bär på sjukdomar.

pil
Varmt väder och mycket regn – det absolut värsta scenariot

Jan Lundström berättar att det finns 50 olika arter av stickmyggor i Sverige som alla reagerar olika på väder- och fuktförhållanden i landet. Två artgrupper kallas skogsmyggor respektive översvämningsmyggor. Det är framförallt översvämningsmyggen som kommer ställa till det om det kommer stora mängder nederbörd under sommaren.

– Det allra värsta som kan inträffa är en veckas ihållande regn, följt av tre veckor av 25-27 graders temperatur. Om det följs av ännu en veckas ihållande regn så kommer vi få en ny generation mygg var fjärde vecka, säger Jan Lundström.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro