ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här ser ditt parti ut

Peter Lindholm · 15 Maj 2014
Uppdaterad 15 Maj 2014

Det är flest kvinnor på Feministiskt initiativs valsedlar, och flest män på Piratpartiets. Men vilket parti är mest jämlikt, har flest unga riksdagskandidater och vilket är mest ålderstiget?

klar

Artikellänk är kopierad

Stina Morian.
Stina Morian.Foto: Tobias Björkgren
I genomsnitt består valsedlarna till riksdagen av 54,5 procent män och 45,5 procent kvinnor.
I genomsnitt består valsedlarna till riksdagen av 54,5 procent män och 45,5 procent kvinnor.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Valmyndigheten har stämt av alla namn på valsedlarna med folkbokföringen och kan visa exakt hur partierna ser ut utifrån dess representanter till riksdagen i valet 2014.

Den som har tänkt personrösta i riksdagsvalet har 5 749 politiker att välja på i år. Men bara 349 av dem kommer att kunna väljas in, vilket innebär att fördelningen av män, kvinnor och åldersgrupper kommer att se annorlunda ut i riksdagshuset.

Möjligen med undantag för Sverigedemokraterna som har en och samma valsedel i hela landet.

I praktiken innebär det att åldersfördelningen utjämnas och könsobalansen stärks, särskilt för de små allianspartierna där valsedlarna oftast toppas av män.

– Det är slående att Alliansen inte tycks engagera sig i ”varannan damernas” så vidare värst, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Detta har Socialdemokraterna lyckats bäst med, men partiet har inte nått det uttalade målet om att listorna till 25 procent skulle bestå av politiker under 35 år, även om de nått längst av de etablerade partierna.

Den höga andelen pensionärer på vissa partiers valsedlar ska man ta med en nypa salt, påpekar Stina Morian.

– Det kommer inte att bli så många pensionärer i riksdagen egentligen. Både Folkpartiet och Socialdemokraterna har haft som tradition att låta dem vara med som hedrande sistaplatser. Men det är en tradition som socialdemokraterna verkar ha slutat med.

I genomsnitt består valsedlarna till riksdagen av 54,5 procent män och 45,5 procent kvinnor. Uppdelat i åldrar ser det ut så här: 13,4 procent av riksdagskandidaterna är mellan 18-29 år, 41,8 procent mellan 30-49 år, 31,6 procent mellan 50-64 år och 13,2 procent är över 65 år.

Socialdemokraterna – Mest jämställda

Landets allra mest jämställda parti sett till könsfördelningen på valsedlarna: 50.3 procent män och 49.7 procent kvinnor. Med bara 3,9 procent kandidater över 65 år har partiet minsta andelen pensionärer av riksdagspartierna.

Miljöpartiet – Färre unga

Är näst mest jämlikast med fördelningen följande fördelning av män-kvinnor: 49,4-50,7 procent. Sett till föregående val har andelen unga kandidater krympt och partiet blivit allt mer medelklass. Majoriteten, 45,4 procent, ryms i åldersspannet 30-49 år.

Vänsterpartiet – Kvinnlig övervikt

Riksdagspartiet med flest kvinnor på valsedlarna, 53,2 procent. Men andelen unga riksdagskandidater har sjunkit sedan förra valet och representationen ökat i alla högre åldersklasser. Kan reflektera tillväxtproblem, precis som för Miljöpartiet.

Moderaterna – Fler pensionärer

Nästa dubbelt så stor andel av kandidater i pensionsålder, 11,8 procent, jämfört med förra valet (6,8 procent). Men förutom att de äldre namnen på valbar plats blivit ännu äldre, utmärker sig inte Moderaterna på något sätt. 

Centerpartiet – Flest kandidater

Centerpartiet svajar farligt nära fyraprocentgränsen i opinionsundersökningarna, men Sveriges rikaste parti är i alla fall rikt på kandidater. Partiet har allra flest namn, 820 stycken, på sina valsedlar. Flest kandidater i åldrarna 50-64 år, 36,3 procent.

Folkpartiet – Flest pensionärer

Skolpartiet har utvecklats till landets ledande pensionärsparti. Hela 22,7 procent av partiets kandidater har fyllt 65 år på valdagen. En majoritet minns alltså hur skolan var förr med pekpinnar, stenciler, tramporglar och undervisning även på lördagar.

Kristdemokraterna – Minst unga

Minst andel unga riksdagskandidater, endast 10 procent är 18-29 år. Representeras av flest seniorer i övre medelåldern, 38 procent är 50-64 år. Föryngringsproblemet avspeglas även i att partiet har näst mest pensionärer på valsedlarna.

Sverigedemokraterna – Flest män

Riksdagspartiet med överlägset flest män, 69,8 procent, på valsedlarna. Och allra flest representanter i yngre medelåldern, 57 procent är mellan 30 och 49 år.

Feministiskt initiativ – Flest kvinnor

Har överlägset flest kvinnor valsedlarna, 85.1 procent. De har fyra procentenheter färre män än förra valet. Partiet har också satt flest förstagångsväljare på valbar plats, 4.3 procent.

Piratpartiet – Flest grabbar

Mest unga namn på valsedlarna. 45,8 procent av riksdagskandidaterna är 18-29 år. Valsedlarna rymmer dessutom överlägset mest män – 81,2 procent. Inga pensionärer alls i Piratpartiets cyberrymd.

Källa: val.se

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro