ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här ska 2012 års musik låta

Maria Forsström · 11 Mar 2012
Uppdaterad 11 Mar 2012
Metro träffade Michael Kiwanuka som toppar BBC:s lista över årets färskingar inom musikvärlden för 2012. 

Metro träffade Michael Kiwanuka som toppar BBC:s lista över årets färskingar inom musikvärlden för 2012.  Foto: Klara Leo


I dag släpper Michael Kiwanuka sitt debutalbum men 24-åringen är redan utsedd till årets nykomling av BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Tolv år gammal plockade han upp gitarren och lika långt senare tog Michael Kiwanuka hem förstaplatsen på BBC:s tunga färskinglista Sound of 2012. Sedan dess har han hunnit spela förband till Adele inför utsålda hus och nu kommer debutalbumet ”Home again”. 

– Jag hoppas kunna göra BBC rättvisa, men jag känner ingen press för jag har aldrig sökt att bli lika stor som Adele. Om det sker blir jag inte besviken precis, men det ligger inte i mina händer, säger den 24-åriga Londonbon. 

Det började med The Verve och Nirvana hemma på pojkrummet i Londonförorten Muswell Hill, där det inte fanns så mycket annat att göra än att åka skateboard och spela musik. 

– Jag tog lite gitarrlektioner, och så bodde det en trummis nedför gatan och en basist åt andra hållet så vi började jamma. Jag blev mer och mer engagerad, fick nys om jazz, soul, funk – allt som hade en gitarr – och sedan började jag skriva låtar. 

En sejour på Royal Academy of Music med inriktning mot jazz slutade med att han hoppade av eftersom det inte var riktningen han ville gå i. I dag är soundet koncentrerat mot soul, allt förändrades när han hörde det första gången och kunde relatera, och nu har han jämförts med giganter som Bill Withers, Otis Redding och Marvin Gaye. 

– De är legender, så om det jag gör påminner människor om dem är det en ära. Givetvis hoppas jag att de hör mig i musiken också, men det finns värre saker än att länkas till dem, säger han och skrattar. 

Otroligt nog hade Michael Kiwanuka aldrig tänkt på att sjunga själv, han tyckte inte ens om sin röst. Fokus låg på att skriva låtar åt andra. Det var en kille han hittade via Myspace som uppmuntrade honom att sjunga själv. 

– Och efter att ha spelat in lite i hans studio kände jag för första gången att jag inte ville springa åt andra hållet. Så jag tänkte att jag ger det en chans, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro