ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här ska det nya stationshuset se ut

Anders Göransson · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012

De nya planerna för stationsuppgången för Citybanan är klara. Fyra byggnader där den högsta är drygt 61 meter.

klar

Artikellänk är kopierad

Den högsta av de fyra byggnaderna blir 61 meter och kommer att få  cirka 25  lägenheter.
Den högsta av de fyra byggnaderna blir 61 meter och kommer att få  cirka 25  lägenheter.Foto: illustration: Tenjin visual

Fyra byggnader i olika höjder, varav den högsta är drygt 61 meter. Så ser de nya planerna ut för den kommande stationsuppgången för Citybanan, mittemot Centralstationen.

Kvarteret ska, förutom stationsentréer, innehålla ett hotell och dessutom cirka 25 lägenheter i de översta våningarna i det högsta av husen.

Flera förändringar har gjorts sedan projektet var ute på plansamråd. Bland annat är höjdskillnaden mellan husen större.

– Det här förslaget är mycket bättre än det tidigare, säger Joakim Larsson (M), tillförordnat stadsbyggnadsborgarråd.

Kvarteret Orgelpipan 6 har diskuterats i åratal, och det blir ingen enighet kring det här förslaget heller. Sprickan går rakt genom Alliansen i Stadshuset.

– Den här byggnaden blir ungefär 20 meter högre än i dag, och det är för högt. Framför allt i förhållande till Klara kyrka som ligger ett stenkast därifrån och som kommer att bli skymd, säger Lotta Edholm, borgarråd och gruppledare för Folkpartiet, som kommer att rösta emot förslaget.

Stadsarkitekten Karolina Keyzer tycker dock att de planerade huskropparna är ”varsamt inordnade i omgivningen” och beskriver det som att ”släppa taget och våga sig på en dialog med Klara kyrka”.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro