ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så här ska samhället agera när ett barn far illa

Natalie Demirian · 24 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016
Gårdagens Metro.

Gårdagens Metro. Foto: Faksimil Metro/IBL


Mörkertalet är stort och många sexuella övergrepp på barn polisanmäls aldrig. Men vad händer när ett barn faktiskt berättar för en annan vuxen att det blivit utsatt? Så här kan det gå till om allt funkar som det ska.

klar

Artikellänk är kopierad

I Metros tv-inslag ”När vuxna sviker” berättar tre personer om hur de blev utsatta för sexuella övergrepp som barn. När ett sexuellt övergrepp mot ett barn anmäls blir ofta flera olika myndigheter inblandade. 

►LÄS MER: De utsattes för övergrepp som barn: ”Det hade inte behövt vara så”

Anna Petersson, samordnare och socionom på Barnahus i Linköping, säger att när ett barn berättar om något de varit med om för en annan vuxen som arbetar inom yrken med anmälningsplikt enligt socialtjänstlagen så är den personen skyldig att anmäla det. Därefter kan barnet komma till ett Barnahus. De flesta kommuner i landet är knutna till ett Barnahus, men inte alla. Det innebär att rutinerna kan skilja sig åt beroende på var man bor. Även på de olika Barnahusen kan rutinerna variera.

– Tanken med ett Barnahus är att barnen ska vara på en plats som är barnanpassad och dit de professionella kommer. Tidigare fick barnet åka till en polisstation, sedan kanske till sjukhus för en läkarundersökning och sedan till BUP för krisstöd. På Barnahus finns förhörsrum, läkarundersökningsrum och samtalsrum, vilket gör att de professionella  kommer till barnet, inte tvärtom, säger Anna Petersson.

►LÄS MER: Så pratar du om övergrepp med barn

Hon säger att barnets berättelse är viktig och central i hela processen.

– Ofta har barnet berättat flyktigt om något som hänt, för till exempel en lärare. Att till exempel mamma, pappa eller någon annan vuxen har gjort något.  Det kan vara svårt för barnet att förstå vad som dras igång i och med berättelsen.

Väntrummen på Barnahus är inredda för att kunna passa både yngre och äldre barn och personal från polisen som förhör barnen bär inte uniform.

När ett sexuellt övergrepp mot ett barn anmäls blir ofta flera olika myndigheter inblandade i ärendet. Socialtjänsten följer med hela vägen och är de som har det yttersta ansvaret.

– Barnets skydd är alltid högsta prioritet, säger Anna Petersson.

Anna Petersson är samordnare och socionom på Barnahus.
Anna Petersson är samordnare och socionom på Barnahus.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro