ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hittar du den billigaste flygbiljetten

Daniel Alsén/TT · 3 Jul 2016
Uppdaterad 3 Jul 2016
Bästa priset till Thailand får man om man bokar 216 dagar före avresa. Arkivbild.

Bästa priset till Thailand får man om man bokar 216 dagar före avresa. Arkivbild. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT


Att försöka hitta det bästa priset på en flygresa till värmen kan kännas som ett lotteri. Nu har två studenter på KTH knäckt hemligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

När är det billigast att flyga? Den frågan har miljontals svenskar ställt sig – även Stina Karlsson och Ida Janér som pluggar industriell ekonomi med inriktning mot tillämpad matematik på Kungliga tekniska högskolan (KTH).

– Vi spånade länge och det här var ett ämne som vi båda tyckte vore intressant att veta mer om. Ofta känns det lite godtyckligt vilket pris man får på en flygbiljett, säger Stina Karlsson.

Underlaget för KTH-studenternas kandidatexamensarbete är ett års sökningar – hela 27,5 miljoner – på jämförelsesajten flygresor.se. Med en avancerad statistisk metod, multipel linjär regressionsanalys, har de sedan försökt hitta mönster och faktorer som påverkar flygpriserna.

Billigast i början av veckan

Kanske inte helt oväntat är det smart att vara ute i god tid när man bokar semesterresan, framförallt kortresor som blir billigare och billigare ju längre tid i förväg man bokar.

– Det är samma sak för långresor, men där kan man se en dipp vid ungefär 200 dagar innan resan, säger Stina Karlsson.

Men vilken veckodag man reser är också en viktig faktor när man jagar ett så förmånligt flygpris som möjligt. Allra billigast är det att flyga i början av veckan.

– Däremot är den dag man bokar biljetten inte signifikant för priset. Det är en myt som man har hört, att det till exempel är dyrare om man går in och bokar på kvällen, säger Stina Karlsson.

Sista minuten inte kört

Har man inte haft möjlighet att boka i god tid är det ändå inte helt kört att hitta en billig flygresa i sista minuten.

– Eftersom vi har plottat upp priserna för alla dagar så går det att se att det finns chans att hitta billiga biljetter i sista minuten, säger Stina Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Alsén/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro