ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hittar du kärleken i midsommar

Peter Lindholm · 19 Jun 2013
Uppdaterad 19 Jun 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Midsommarnatten har sedan urminnes tider betraktats som en magisk natt då man med mystiska ritualer kan förutspå sin tillkommande. I dag använder vi apparna i mobiltelefonen istället.

En svensk folktro är midsommar den perfekta tidpunkten att finna sina käresta. Inte så konstigt eftersom folk var isolerade på landsbygden förr och midsommarfesten var bästa sättet att träffa andra.

Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång.

Då som nu förfasade sig kyrkan över att ungdomarna dansade och förlustade sig hela natten, men det behöver nödvändigtvis betyda att man hade sex i varenda buske. 

Det handlade mestadels om ganska oskyldiga lekar, flirtar – och ritualer.

Som att drömma om sin tillkommande med sju eller nio sorters blommor under kudden på midsommarnatten.

– Magiska tekniker använde man i alla möjliga sammanhang för att påverka omvärlden. Vi tenderar att tolka det till att man var väldigt vidskepliga i det gamla bondesamhället, men de var för det mesta ganska pragmatiska, säger etnologen Jonas Engman.

Kärleksteknikerna var helt enkelt ett sätt att förbereda sig i en tuff tid då äktenskap bokstavligen handlade om försörjning och överlevnad.

– Ritualerna var ett sätt att försöka bemästra saker som var besvärliga och viktiga i tillvaron, säger Jonas Engman och avdramatiserar det hela rejält med jämföra med dagens smartphones.

– Det var ett hjälpmedel som man tog till, precis på samma sätt  som vi kollar in väderleksrapporter i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro