ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hittar du svampen i skogen

Anneli Wikström · 22 Sep 2017
Uppdaterad 3 Okt 2017

Ätlig? Giftig? Korg? Platspåse? Metro har knepen för hur du hittar svampen - och listar vad du inte får glömma på svamppromenaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur hittar man svamp?

För en nybörjare är det inte alldeles lätt att veta var man ska leta och vad man ska ha med sig ut i skogen. Svampkonsulenten Lise-Lotte Bremer delar med sig av sina bästa tips.

Hur bra svampsäsongen 2017 är beror naturligtvis var i landet du bor. Stora delar av Sverige påverkades av den torra sommaren men på vissa håll kunde man under sommaren ändå hitta stora mängder kantareller. I Norrbotten där det regnat mycket har det funnits gott om svamp och i Skåne hittades trattkantareller redan i juli. I Stockholm menar svampkonsulenten Lise-Lotte Bremer att det har varit dåliga svampår sedan 2012.– I år har det varit för torrt fram till för några veckor sedan då det började regna och då tog det fart. Om regnet kommer och det fortfarande är varmt så växer det. Det tar 1-2 veckor för svampar att växa upp, ibland fortare än så. Jag plockar ofta återkommande på samma ställen, säger hon.

Var hittar man då svampen som nybörjare?– Överlag i blandskogar, med både barrträd och lövträd. Kantareller kan man hitta var som helst, jag har hittat i allt från torra granskogar till i mossan på berg. Trattkantareller trivs där det är fuktigt men de vill inte stå med fötterna i vattnet så dem hittar man ofta där det sluttar, säger Lise-Lotte.

Lise-Lottes tips dig som är nybörjare i svampskogen:1 Förbered dig innan du går ut. Ha med dig en svampbok eller ladda ned appen Svampguiden i mobilen.2 Gå en kurs, även om du är nybörjare. Då får du lära dig på plats i skogen av någon som är kunnig. Svampkonsulenter håller ofta kurser för nybörjare. Kontaktuppgifter till dem hittar du på Svampkonsulenternas Riksförbunds hemsida.3 Var hundraprocent säker på vad du plockar för svamp. Pelle Holmberg skriver i sin bok Lilla svampboken att ”Den som plockar svampen ska vara säker, den som rensar den ska vara säker och den som äter svampen ska vara säker på vad det är.”4 Fråga andra svampkunniga som du känner eller i Facebookgruppen Svamp-klapp, om du får följa med dem.5Gå långsamt i skogen. Titta en meter framför dig och om du hittar svamp så titta dig omkring i närheten efter mer. Går man med sjumilakliv hittar man inte mycket.

Ta med detta när du ger dig ut i skogen:• En svampbok eller appen Svampguiden i mobilen• En kniv med borste. Grovrensa direkt i skogen, det är onödigt att dra hem en massa larvangripen svamp.• En korg. Plocka inte svamp i plastkasse. Förruttnelsen börjar direkt du plockat svampen och i en tät och varm plastpåse går det fortare. Vill du inte ha en korg så ta med en papperspåse.• Bekväma skor. Stövlar eller kängor så du kan gå i väta och orkar gå långt.• Mobilen med GPS och se till att den är laddad. Det är inte kul att gå vilse.

pil
Det här ska du plocka och dessa ska du undvika

Vad ska du som nybörjare undvika?• Alla svampar du inte är hundraprocent säker på vad det är.• Vita svampar med vita skivor• Bruna svampar med bruna skivor.

Som nybörjare, plocka istället svamp som inte kan förväxlas med giftsvampar• Kantareller• Trattkantareller – men akta så du inte får med toppig giftspindling som gärna växer tillsammans med trattkantareller. Rensa en svamp i taget och var fokuserad på ditt rensande så du upptäcker om du fått med dig giftig eller fel svamp hem.• Svart trumpetsvamp och rödgul trumpetsvamp• Soppar• Blodriska• RöksvampHa som grundregel att endast plocka fräscha svampar

pil
Namn: Lise-Lotte Bremer

Ålder: 59 årBor: TyresöÄr: Svampkonsulent sedan tre år tillbaka. Har plockat svamp hela sitt liv. Ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro