ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hjälper du kollegan som dricker för mycket

Kristian Borglund · 25 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Markus Malmberg var tidigare alkoholist, men är numera nykter. Han berättar om julfesten på jobbet, utifrån en alkoholists perspektiv.

Markus Malmberg var tidigare alkoholist, men är numera nykter. Han berättar om julfesten på jobbet, utifrån en alkoholists perspektiv. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

"Hur orkar du dricka så mycket som du gör?" brukade kollegerna fråga under julfesterna. Markus Malmberg svarade med att hälla i sig fler öl.

– Det finns ingen nötallergiker som äter nötter, men jag fortsatte att dricka trots att drickandet var en ren misshandel mot mig själv. Jag kunde inte sluta, berättar Markus Malmberg, 31, i Kristianstad.I dag är han nykter alkoholist och föreläser om sin väg bort från spriten.– Julfesterna slutade med att jag blev berusad och inte mindes vad som hade hänt efteråt.

Att allt brännvin, vin och öl var gratis hade ingen betydelse:– För mig kvittade det om en flaska brännvin kostade 2 000 kronor. Jag tog ibland taxi hur långt som helst bara för att få köpa en flaska.

Först när hans granne blev nykter insåg han att det fanns ett bättre alternativ än att söka sitt livsrus i flaskan:– Jag frågade grannen om jag fick följa med på ett AA-möte och började se hur spriten var vad som orsakade de problem jag undvek med spriten. – Det var en sorg att sluta. Spriten var den kompis som alltid fanns där vid min sida och löste mina problem.

Hur är det på julfesterna nu?– Jag kan ju välja själv nu som egenföretagare, så jag undviker julfester där det dricks mycket. Nykter betyder närvarande, och jag gillar närvarande människor. I dag får jag mitt rus genom att vara nykter.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro