ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hög blir din skatt nästa år

Gustaf Eriksson · 12 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012
Så hög blir din skatt nästa år

Så hög blir din skatt nästa år Foto: Scanpix


Nu är det klart: Så här mycket kommer du att få betala i skatt nästa år. Skillnaderna i landet är stora. Dryga tusenlappen skiljer kommunen med lägst skatt från den där skatten är högst.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverket har nu publicerat tabellerna för kommunal- och landstingsskatterna i Sverige. Kommunerna skiljer sig åt rejält. Med en skattesats på 28,89 procent är skånska Vellinge den kommun där skatten är lägst. I andra änden av listan finns Hofors i Gästrikland, där skatten landar på 34,52 procent. Det visar en sammanställning som tidningen Privata Affärer har gjort. 

Det innebär att du kan spara stora pengar, bara genom att flytta. En person som tjänar 23 000 kronor i månaden betalar drygt en tusenlapp mindre i Vellinge jämfört med i Hofors.  

Vellinges kommunalråd, moderaten Lars-Ingvar Ljungman, är nöjd. – Vi har varit den kommunen med lägst skatt i ett antal år nu och det känns naturligtvis bra att behålla den platsen, säger han.

Orsakerna bakom den låga skattesatsen är flera, enligt Ljungman. – Dels har vi en del strukturella fördelar med bland annat en stor andel högutbildade, men det handlar också om att Region Skåne har låg skatt.

I Hofors, där skattetrycket är högst, basar socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Dangart. Hon tycker inte att bottenplaceringen är rättvis:

– Kommunalskatten sänks faktiskt med tio öre nästa år, men landstinget i Dalarna höjer skatten mer. Så därför hamnar vi där vi hamnar i sammanställningen. –Det är naturligtvis inte roligt att ligga i topp när kommunen faktiskt har mindre pengar att röra sig med, säger hon.

Men Marie-Louise Dangart tror inte att skattenivån avgör om folk väljer att flytta till kommunen eller inte.  – Människor är intresserade av bra bostäder, arbete, skola och vård.

Vad vill du lyfta fram som det bästa med Hofors? – Vi har ett enormt utbud av fritidsanläggningar. Vi har simhall, ishall, slalombacke och kanotstadion. Det enda vi inte har är en boule-bana. 

Höginkomsttagarna i Vellinge, och de som tjänar mycket pengar i resten av landet, kan glädja sig åt en annan skattekaramell. Nästa år sker en automatisk justering av de så kallade brytpunkterna. Det gör att löntagare kan tjäna mer innan den statliga inkomstskatten slår till.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro