ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så höjer du din lön

TT · 4 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Den som byter jobb kan höja lönen dubbelt så mycket som sina tidigare kolleger. Tänk i tre lönebud och förhandla. Att lägga sig för lågt är snarast en risk, enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek.Den som byter jobb kan höja lönen dubbelt så mycket som sina tidigare kolleger. Tänk i tre lönebud och förhandla. Att lägga sig för lågt är snarast en risk, enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek. Sitter du kvar på samma stol är risken stor att inget händer i lönekuvertet. Den årliga höjningen på några procent äts lätt upp av inflationen. Samtidigt höjs ingångslönerna.– Vi ser exempel på personer som har arbetat i tjugo år och plötsligt upptäcker att de tjänar lika mycket som sina nyanställda barn på samma arbetsplats, säger Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek.Systemvetare som bytte jobb förra året fick i snitt 13,3 procent i löneökning. De som stannade fick nöja sig med 6,4 procent, visar Juseks statistik.– Det bästa förhandlingsläget har man när man byter från en fast tjänst till en annan. Då väntar man sig ett lönelyft, annars byter man inte. 

Omkring tio procent av lönen är en normal löneökning när du byter jobb. Här finns chans att dubbla lönen på tio år om du lär dig förhandla. Maria Sundling Grundtmans tips är att tänka i tre lönebud. Ankringslönen som är realistisk men idealiskt hög, mållönen som du ändå blir nöjd med, och lägsta lön som du vägrar gå under. Börja med ankringslönen, som du förstås måste kunna motivera. Då börjar förhandlingen högt och du har marginal.– Att lägga sig för lågt i löneförhandlingen kan snarast innebära en risk. Det kan signalera dåligt självförtroende och att man inte anser att man gör ett bra jobb, säger Maria Sundling Grundtman.Visst går det att höja lönen där du är. Men det brukar kräva att du byter arbetsuppgifter eller ännu hellre tjänst. Kom då ihåg att omförhandla!

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro