ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så höststädar du din privatekonomi

Amanda Billner/TT · 21 Aug 2011
Uppdaterad 21 Aug 2011

Hösten närmar sig med stormsteg och oroliga vindar blåser i världsekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

Det kan vara läge att se över sin ekonomi innan vintern kommer.

- Det är lätt att ryckas med av de svarta rubrikerna. Det är bra att försöka hålla huvudet kallt och inte göra något förhastat. En översyn av ekonomin kan ju mycket väl komma fram till att man inte behöver vara så orolig, säger Bodil Hallin, familjeekonom vid Ikano Bank, som tror att de allra flesta hushåll ändå har en stabil ekonomi.

Om man inte har gjort det hittills är det bra att se över sitt sparande. Börsen kommer att fortsätta att svänga mycket, enligt Hallin som varnar kortsiktiga sparare för att ha kvar sina pengar där.

Enligt Länsförsäkringars chefekonom Marie Giertz finns det för en kortsiktig sparare "tyvärr inget annat ställe att gömma sig än på bankkontot eller en penningmarknadsfond".

Balans

Den som sparar långsiktigt kan ta det lugnare. Men kanske behöver man ändå fundera över hur stor risk man är beredd att ta, och se till att ha en balans mellan olika typer av sparande, exempelvis ränte- och aktiefonder, och sätta upp bestämda mål.

- Man kan sätta en gräns för hur mycket man är beredd att låta det falla, att exempelvis sälja av en del när det gått upp eller ned med en viss procent, säger Bodil Hallin.

Två stora frågor i höst är bostadspriserna och eventuella ytterligare räntehöjningar från Riksbanken. Ett tips från Bodil Hallin är att amortera ned bolånen.

Räntan på bolån med tvåårig bindningstid är just nu lägre än tremånadersräntan. Enligt SBAB:s chefekonom Tomas Pousette kan det nu vara tillfälle att binda sin boränta — fast räntorna kan också sjunka ytterligare.

Billigare elavtal

Hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas framöver är osäkert. Det kan vara idé att gå med i a-kassan för den som inte är det och kontrollera om det finns möjlighet att teckna en inkomstförsäkring.

Vinterns elräkningar chockade många, och för att hålla dem nere den kommande vintern kan man ju fundera över om det går att teckna ett billigare elavtal. Andra sätt att dra ned på kostnaderna är att göra storkok och lämna bilen hemma, tipsar Bodil Hallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Billner/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro