ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så hyllas Duplantis efter EM-succén: Får det att se lätt ut”

Filip Häggberg · 13 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018
Armand Duplantis charmade en hel friidrottsvärld när han vann EM-finalen på söndagskvällen.

Armand Duplantis charmade en hel friidrottsvärld när han vann EM-finalen på söndagskvällen. Foto: Getty Images/IBL


Armand Duplantis klarade 6,05 i första försöket och vann EM-guld i Berlin. Nu hyllas svensken stort världen över. "Lycka till och mot nya höjder!", skriver världsrekordinnehavaren utomhus Sergej Bubka.

klar

Artikellänk är kopierad

Att Armand Duplantis, den 18-åriga svensk-amerikanska stavhopparen, var medaljkandidat i herrarnas stavfinal var det inget snack om.

Men att han skulle hoppa 6,05 meter och krossa det tidigare juniormästerskapet var det ingen som vågat hoppats på. Faktum är att bara en annan stavhoppare har hoppat högre genom tiderna– världsrekordsinnehavaren utomhus Sergej Bubka.

Han är full av förundran över Duplantis EM-guld.

”Jag gratulerar Armand Duplantis till ett fantastiskt EM-guld på 6.05. Lycka till och mot nya höjder!”, skriver Bubka på Twitter.

Och han är inte ensam om att vara imponerad.

”Nytt juniorvärldsrekord för Armand Duplantis med 6,05. Han får det att se lätt ut”, skriver brittiska BBC.

”Armand Duplantis och Jakob Ingebrigtsen (norsk 17-årig långdistanslöpare, reds anm.) har skrivit om reglerna om vad som är möjligt för tonårsidrottare i detta mästerskap”, skriver Athletics Weekly.

Men 18-åringen hyllas förstås också på hemmaplan. Miro Zalar, som dominerade svenskt stavhopp på herrsidan på 80-talet, är mållös.

– Jag menar att det här var den bästa tävlingen genom tiderna. Det var fyra man kvar och fajtades på sex meter och han går och sätter tre nya svenska rekord. Det finns inte ord för vad jag tycker, säger Zalar till Radiosporten, där han numera arbetar som kommentator.

Det svenska friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint var också, minst sagt, nöjd med stavhoppsfinalen.

– Jag höll nästan på att svimma, det var så spännande. Att han gör det på det här sättet. Han hoppar högt över, han kan ju hoppa högre det syns ju. Han knäcker de andra, säger hon till SVT.

Statsminister Stefan Löfven tackade också Duplantis för showen.

”Tack Armand Duplantis för att du satte guldkant på Friidrotts-EM. Den näst bäste utomhus någonsin och det högsta någon under 20 år någonsin hoppat!”, skriver han på Facebook.

Förutom Sergej Bubka är det bara fyra hoppare som klarat höjden 6,05: Ryssen Maxim Tarasov, australiern Dmitri Markov, fransmannen Renaud Lavillenie – och nu även Armand Duplantis.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro