ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kämpar de mot ökande tjuvjakt

Sofia Brunzell · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012

Det pågår en hänsynslös tjuvjakt på några av världens allra mäktigaste djur. Det handlar om elefanten, noshörningen och tigern. Därför har Världsnaturfonden (WWF) startat kampanjen Stoppa den illegala djurhandeln”, där man särskilt vill lyfta fram och hjälpa de parkvakter som har det livsfarliga arbetet att skydda djuren. Green Metro är ett samarbete med WWF och vårt sätt att uppmärksamma den fruktansvärda handeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Mba Ndong Marius är parkvakt i Gabon. Här håller han upp ett leopardskinn som har beslagtagits. Även vapen och elefanthorn har tagits från tjuvskyttar i området.
Mba Ndong Marius är parkvakt i Gabon. Här håller han upp ett leopardskinn som har beslagtagits. Även vapen och elefanthorn har tagits från tjuvskyttar i området.Foto: James Morgan/WWF-Canon

En planka försedd med spikar läggs ut på en stig, just där elefanter ska komma att passera en stund senare. Innan plankan läggs på plats och täcks med löv, dränks spikarna i gift. Det tar sedan flera dagar för den elefant som trampar på plankbiten – och som får spikarna rätt in i foten och giftet ut i kroppen – att avlida. Den går en plågsam, tortyrliknande död till mötes. Och när elefanten väl dött är tjuvjägare där omedelbart och hugger av det som var målet med dödandet: Betarna.

Det här är bara ett av tillvägagångssätten som tjuvjägare använder sig av för att döda djuren. Det är tjuvjägare som inte skyr några som helst medel. De är på en och samma gång kallsinniga och välorganiserade. De kommer i stora grupper, slår läger, söker upp djuren och dödar dem. Ofta är de ute flera månader åt gången, för att inte bara döda ett djur utan kanske 20 eller 30 stycken. Dessutom är de utrustade med påkostad, modern teknik och lika moderna vapen. Parkvakter som ska skydda djuren och spana efter tjuvjägare i olika nationalparker och reservat har inte en chans. För det är en korrumperad verksamhet, så tjuvjägarna vet ofta exakt var i de gigantiska parkerna parkvakterna är och patrullerar för tillfället.

– Tjuvjägarna sätter ut skyltar i parkerna där det står ”Vi tar gärna fajten” och under dem placerar de ut ammunition från moderna höghastighetsvapen. Allt för att skrämmas, det pågår ett krig där ute, säger Allan Carlson, WWF:s expert på naturvård i Afrika, som många gånger besökt de drabbade parkerna i Afrika och på nära håll bevittnat den pågående slakten av djuren.

Inte på över 20 år har tjuvjakten varit lika skoningslös och omfattande som den har varit de senaste fem åren. Årligen dödas fler än 23 000 elefanter och noshörningar illegalt, bara i Afrika. Samtidigt ökar den hela tiden. Och det hela är en ond cirkel. Ju större efterfrågan blir, desto färre blir djuren och desto mer pressas priserna upp. Och det är svindlande summor. Ett par elefantbetar kan vara värd en kvarts miljon kronor. Den illegala handeln med djurdelar har blivit en jätteindustri som omsätter enorma pengar. En industri som välorganiserade kriminella nätverk, jämförbara med dem bakom exempelvis narkotikahandeln, blandat sig i för att de upptäckt att det går att tjäna mycket pengar.

Alarmerande siffror visar att 2012 kan komma att bli ett rekordår för antalet döda djur till följd av tjuvjakten som elefant, noshörning och tiger faller offer för.

Och anledningen är att vi människor använder dessa djurs delar till våra egna, ofta ytliga behov. Många gånger på ett felaktigt sätt på grund av gamla myter om att det ska hjälpa mot sjukdomar och smärtor, bland annat. Efterfrågan är enorm, tjuvjakten ursinnig.

– Läget hade varit rätt så bra under många år men under 2008 började det hända saker och ting, det bara small till. Senaste åren har det skjutit i höjden. Plötsligt började man se en massa döda djur under patrulleringarna, säger Allan Carlson.

Han är tjuvjägarnas värste fiende

Tjuvjaktskämpen Venance Tossi driver på uppdrag av Tanzanias president ett projekt för att stoppa den illegala tjuvjakten i sitt hemland. Men det är en svår kamp.

– Det känns hemskt att se de döda djuren när allt vi vill är att skydda dem, säger han till Metro.

Som pensionerad poliskommissarie har Venance Tossi mångårig erfarenhet av brottsbekämpning. För att komma åt tjuvjägarna gäller det bland annat att identifiera de områden där man vet att det tidigare har funnits tjuvjägare, för att kunna sätta in insatser där. Och arbetet har varit framgångsrikt.

– Vi har hittills i år gripit 200 tjuvjägare och skickat dem till domstol, och många har dömts till flera års fängelse, säger Venance Tossi.

Han berättar om de insatser de gjort för att parkvakterna ska få utbildning så att de kan komma åt tjuvjägarna. Men det är en svår kamp.

– Det känns hemskt att se de döda djuren när allt vi vill är att skydda dem. Sedan när man vet hur det går till också, det är hemskt att de använder gift för att ta död på dem. Det är farliga tekniker de använder på djuren, säger Venance Tossi.

Tossi tvekar inte på frågan om vad som ligger bakom tjuvjakten. Pengar, säger han med ett uppgivet skratt. De kriminella syndikaten värvar tjuvjägare från byar på landsbygden. De utnyttjar fattiga människor som är beredda att göra vad som krävs för att kunna försörja sig. Men pengarna som de får för tjuvjakten de begår, motsvarar en bråkdel av de astronomiska summor som den här illegala handeln omsätter.

För första gången på många år kan man ändå i Tanzania, på de ställen där Tossi och hans projekt har varit verksamma, se en nedåtgående spiral och att antalet djur ökar i takt med att tjuvjakten långsamt saktas ner. Men majoriteten av tjuvjägarna kommer fortfarande undan och tusentals djur dödas fortfarande årligen, och ingen vet vad tjuvjägarnas nästa steg blir för att avancera jakten ytterligare.

– Vi behöver fler patruller som kan patrullera de områden där vi vet att tjuvskyttarna är, som vi har lyckats identifiera. Sedan måste vi öka medveten här hemma om det nationella kulturarv som håller på att gå förlorat. Och utbilda och utrusta dem med modern teknik och moderna vapen för att kunna bekämpa tjuvjägarna. Mitt mål är att eliminera tjuvjakten helt och hållet. Och vi behöver er hjälp för att kunna fortsätta vårt arbete.

Om tjuvjakten fortsätter ser Venance Tossi en mycket mörk framtid för de hotade djuren. Han tänker på det absolut värsta scenariot som skulle kunna inträffa.

– Om vi inte skyddar djuren kommer ett nationellt kulturarv att gå förlorat, och de fria djuren kommer att vara helt borta om 15–20 år, det kommer inte att finns någonting kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Brunzell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro