ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan din bebis ta en selfie från spjälsängen

Aron Andersson · 4 Nov 2014
Uppdaterad 4 Nov 2014

Foto: Rex Features / Laura Cornet / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Har användandet av sociala medier gått till överdrift? Här är barnleksakerna som gör att familjens minstingar kan bli aktiva på Twitter och Facebook.

Låt bebisen själv bestämma över sin närvaro i sociala medier. Det är tanken bakom projektet New Born Fame, av Laura Cornet. Hon är student på Design Academy Eindhoven i Nederländerna och har tagit fram ett antal barnleksaker som är uppkopplade mot sociala medier.

Det rör sig bland annat om en babymobil där det hänger Facebook- och Twitterloggor. När bebisen närmar sig filmas den och bilder och videor laddas upp på nätet.

Ett annat exempel är ett par skor med inbyggd stegräknare som lägger upp aktivitetskurvor över hur mycket barnet rör sig.

Ett tredje exempel är klämleksaken med inbyggd gps som registrerar barnets position.

Projektet kanske kan verka stötande för vissa men enligt Laura Cornet är leksakernas syfte att ifrågasätta småbarns närvaro på sociala medier.

– De lyfter frågan om vem som äger rätten att lägga ut en bebis på nätet. Barnet är inte gammalt nog att förstå, men om mamman tar beslutet så accepteras det. Jag ifrågasätter om mamman eller pappan verkligen är de som bör bestämma, säger hon till sajten Fast Company.

Produkterna finns inte tillgängliga kommersiellt, men Laura Cornet säger själv att hon inte är främmande för att massproducera några av leksakerna.

– Jag är inte emot den här typen av teknik. Jag gillar möjligheterna mycket. Jag anser bara att vissa av dessa nya tekniska prylar inte utforskats tillräckligt ur ett socialt eller etiskt perspektiv, säger hon till Fast Company.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro