ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan din gamla mobiltelefon hjälpa flyktingbarn

Erik Paulsson Rönnbäck · 7 Okt 2015
Uppdaterad 7 Okt 2015
Jonathan Gustavii, ­talesperson för projektet.

Jonathan Gustavii, ­talesperson för projektet. Foto: TT


Ett företag i Stockholm samlar in mobil­telefoner till ensam­kommande flykting­barn som behöver tolkhjälp i vardagslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny satsning ska hjälpa ensamkommande flyktingbarn att göra sig förstådda i vardagssituationer när det saknas en professionell tolk som kan översätta svenskan som pratas i kiosken ­eller biografkassan.

Bakom projektet står pr-byrån For sure i Stockholm, som samlar in begagnade mobiltelefoner som slussas vidare till flyktinghemmen. I ­andra änden finns ett nätverk av privatpersoner som ­pratar samma språk som flyktingbarnen.

►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

– Precis som att vi har tillgång till Facebook ­dygnet runt, ska de ha tillgång till en tolk dygnet runt, som kanske inte ­behöver vara certifierad. Flyktingbarnen ska inte ­behöva boka ett möte med en tolk för att kunna köpa en glass, säger Jonathan Gustavii, ­talesperson för projektet.

Mobiloperatören Halebop har skänkt 2 000 laddade kontantkort till satsningen. For sure har hittills samlat in omkring 300 ­mobil­telefoner, och räknar med att få in lika många tele­foner som kontantkort ­inom den kommande ­månaden.

►LÄS MER: Se Hans Rosling förklara flyktingkrisen: ”Alla ska ha hjälp”

– Språkbarriären är en av de största utmaningarna. När det handlar om att göra de dagliga sakerna tar det extremt lång tid innan de här barnen känner sig ­trygga, säkra och integrerade i samhället. Inte bara är det jobbigt för barnen, utan det lämnar också utrymme för att de kan bli utsatta för andra verksamheter, som kriminalitet, säger Jonathan Gustavii.  

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro