ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan dina insamlingspengar hamna hos Kronofogden i stället

Tomas Lundin · 7 Okt 2015
Uppdaterad 7 Okt 2015
Pengarna kan gå från din bank via Swish-insamlingen och till Kronofogden i stället för till flyktingar.

Pengarna kan gå från din bank via Swish-insamlingen och till Kronofogden i stället för till flyktingar.


Vet du om den du swishar pengar till för flyktinghjälp har skulder? I så fall kan dina slantar då i stället hamna hos Kronofogden.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har tidigare varnat för att bedragare kan utnyttja svenskarnas vilja att skänka pengar tillflyktinghjälp. Men även om tanken ofta är god och insamlingen startat med ärligt uppsåt kan pengarna du skänker gå någon helt annanstans. 

Dagens Nyheter har granskat tio privata Swish-insamlingar och funnit att hälften av personerna som ligger bakom dem har skulder hos Kronofogden. ► LÄS MER: Polisen varnar för bedragare som vill åt dina insamlingspengar

Det innebär att om det plötsligt börjar komma in pengar på personens konto finns det risk att pengarna utmäts innan de kommer några behövande till hjälp. 

– Har man skulder hos Kronofogden är det kanske bättre att låta någon annan stå som mottagare. Jag tycker det är ett bra råd om man vill starta privata initiativ, säger Henrik Brånstad, pressansvarig hos Kronofogden till DN. 

I ett av fallen handlar det om en person som dragit igång flera privata initiativ i södra Sverige och vars mobilnummer skickas runt en ett flertal grupper med uppmaning att swisha. Det den som skickar pengar inte vet är att denne har 200 000 kronor i skulder och att Kronofogden precis startat en ny utredning om utmätning. ► LÄS MER: Insamling drog in tre miljoner till flyktingar

I ett annat fall rör det sig om en man som låtit bli att betala pengar till Brottsofferfonden, något man åläggs i samband med att man döms för brott.

När Metro tidigare i höst talade med Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericentrum ville han inte avråda folk att skicka pengar till privata Swish-initiativ, men uppmanade till försiktighet. Den som vill vara säker på att mottagaren inte har betalningsanmärkningar och skulder kan skicka pengar till ett ”traditionellt” 90-konto. Där krävs att den ekonomiskt ansvarige inte har betalningsanmärkningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro