ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du agera om terrorister slår till

Philip Ottosson · 19 Nov 2015
Uppdaterad 19 Nov 2015
Ha koll på var närmaste nödutgång är.

Ha koll på var närmaste nödutgång är. Foto: Thibault Camus, Kamil Zihnioglu och Peter Dejong/TT


Vad gör man om terroristerna slår till? Undvik tunnelbanor, göm dig, agera snabbt och det är ingen bra idé att slå tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

BBC News har skrivit en artikel som sammanfattar hur allmänheten bör tänka och agera om de finner sig mitt i en terrorattack.

Flera av dem som överlevde terrorattacken i Paris har berättat att de misstog skottlossningen för fyrverkerier. Människor som inte förväntar sig en attack kommer automatiskt att bortförklara denna typ av tecken som vardagliga ljud. Det gäller att vara förberedd och agera snabbt.

LÄS MER: Säpo höjer terrornivån – jagar misstänkt terrorist

Lägg exempelvis märke till var de närmaste nödutgångarna är där du vistas, berättar en överlevnadsexpert som BBC News pratat med.

Ett annat tips är att våga agera. Enligt studier är människor benägna att vänta och se hur andra människor gör i en omskakande situation. Studier visar att de flesta människor som upplever en livshotande situation är för förbryllade för att agera över huvud taget.

Det är även viktigt att söka skydd och göra sig själv så liten som möjligt, på så vis är det svårare att bli en måltavla. En del överlevande från Paris-attacken klarade sig genom att spela döda, det kan vara ett bra tips eftersom förövarna letar efter rörelse.

Det är inte en bra idé att attackera förövarna såvida man inte har någon typ av formell träning. Terroristerna kan ha bomber på sig som kan explodera om de attackeras.

När det gäller gisslansituationer förhandlar IS aldrig med polisen, de tar enbart gisslan för att döda dem, det kan därför vara viktigt att våga fly trots omständigheterna, detta rapporterar de experter som BBC News varit i kontakt med.

LÄS MER: Så påverkas du av den höjda terrornivån i Sverige

Om du lyckas komma undan den direkta faran är det viktigt att komma så långt bort från området som möjligt och kontakta myndigheterna. Det är ingen bra idé att göra större grupper sällskap om de står i närheten, man ska även undvika kommunala transportmedel såsom buss och tunnelbana.

Chansen att hamna mitt i en terroristattack är liten, men det är viktigt att vara förberedd om det skulle hända.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro