ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du betala med mobilen i Ica-butiken

Aron Andersson · 20 Nov 2014
Uppdaterad 20 Nov 2014

Foto: Aron Andersson


klar

Artikellänk är kopierad

För första gången blir det nu möjligt att betala med mobilen i Ica-butiker. Men det är bara den med Ica-kort som kan använda lösningen.

I USA har Apple nyligen lanserat Pay som gör det möjligt att betala i butik med sin Iphone. Men svenska handlare orkar inte vänta på lösningen som spås kunna revolutionera handeln. Nu släpper Ica en egen mobilbetalning som en del av appen ”Ica Handla”.

– Vi utgår från vad våra kunder har för behov. Apples lösning finns inte här, vi måste vänta och se var den tar vägen. De andra lösningarna har inte fått den bredden som gör att vi känner att vi måste haka på. Men vi väljer inte bort någonting, säger Kalle Fahlin, tf marknadsdirektör för Ica Sverige.

När Metro testar den nya funktionen är allt som behövs att mobilen läser av en OCR-kod i kassan, och att du sedan godkänner köpet med ett knapptryck. Men den som vill använda betalningen måste först ansluta sitt Ica-kort till appen och logga in med lösenord. Än så länge har Ica Handla-appen inte stöd för några andra betalkort.

– Det är inte så att vi för all framtid utestänger alla andra kort, det är inte det vi säger. Men vi bygger lösningen utifrån vårt lojalitetsprogram, vårt kort, och våra kunder, säger Kalle Fahlin.

På Hemköps butiker har det sedan länge varit möjligt att betala med mobilen genom en lösning från Seqr. Coop har inte någon betallösning i dagsläget. Men ännu saknas en universallösning som fungerar i alla butiker och med alla kort.

– Det finns och fungerar bra i Japan och Korea. Att det dröjer i Europa och USA kan bero på att olika intressen drar åt olika håll. Rätt eller fel så har de ett annat beslutsfattande i de här länderna som gör att de snabbt når enhet, säger Bertil Thorngren som forskar om e-handel och mobiler.

– Det är på gång, men det tar längre tid för oss.

Ica har sedan tidigare i år gjort det möjligt att självscanna varor med mobilen. Kameran används för att läsa av varornas streckkoder. Nu blir det alltså för första gången möjligt att även betala med mobilen. Men till en början kommer det bara att fungera i en enda butik, Ica Maxi i Solna. Först under nästa år kan fler butiker får lösningen

– Helheten, med både självscanning och betalning i mobilen, tror vi kommer ta en stund. Men den mobila betalningen är enklare att hoppa på. Med stor sannolikhet kommer den att rullas ut separat, säger Kalle Fahlin.

►LÄS MER: Så ska du handla med mobilen

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro