ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du bota din flygrädsla

TT · 3 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Många känner oro inför sommarens flygningar.

Många känner oro inför sommarens flygningar. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Var fjärde svensk är flygrädd. Men det finns hjälp att få. Det handlar om att exponera sig för rädslan i lagom doser.

Runt 25 procent av svenskarna lider av flygrädsla , visar en Sifoundersökning som beställts av resebolaget Fritidsresor. Camilla Björksten från Stockholm började skaka redan på Arlanda innan hon fick bukt med sin flygskräck.

- Det är inte normalt att sitta i en dödsburk 10 000 meter ovanför marken, säger hon.

Första gången hon upplevde flygobehag var under en resa till Dublin för åtta år sedan. Men det var först när hennes mamma skulle fira sin 50-års dag på portugisiska Azorerna något år senare, som flygskräcken bröt ut på allvar.Hemresan blev traumatisk.

- När planet rullade ut på startbanan blev jag hysteriskt rädd, klamrade mig fast vid min mammas arm och upprepade "jag vill inte dö". Jag fick en blackout och mindes ingenting av tiden från start och tills vi var uppe i luften, säger Camilla Björksten.

Efter hemkomsten slukade hon alla dokumentärer hon kunde hitta om flygkrascher. Varje resa föregicks av veckor, ibland månader, av konstant oro.Hon har delvis botat sin flygrädsla med hjälp av en dvd med övningar för flygrädda. För några år sedan gick hon även en kurs för att komma över rädslan.

Nu har hon till och med börjat planera för en eventuell resa till Barcelona — som hon faktiskt ser fram emot.

KBT-psykolog Lena Dur Ulfsdotter Högnelid träffar många som brottas med flygrädsla .

- Det finns ett samband mellan tankar, beteende, känslor och fysiologiska reaktioner. Det gäller att exponera sig för rädslan. En psykolog kan hjälpa till att ställa in den gradvisa exponeringen så att man utmanar sig på en nivå som för en framåt och inte förvärrar rädslan, säger Lena Dur Ulfsdotter Högnelid.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro