ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du bota din vintertrötthet

Petra Stegman-Axlund · 21 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


Inte konstigt man blir trött av mörkret. Men det finns bot.

klar

Artikellänk är kopierad

Var tredje svensk lider mer eller mindre av vintertrötthet. En del blir småtrötta, andra drabbas allvarligare av årstidsbunden depression, så kallad SAD. Rent fysiskt beror det på att under de mörka månaderna producerar kroppen mer melatonin, ett ”sömnhormon” som sänker ämnesomsättningen och reglerar dygnsrytmen. – Det man kan göra är att försöka vara utomhus så mycket som möjligt under dygnets ljusa timmar, säger Martin Sylwan, ägare till Iglo Ljuskafé. – Har man dessutom en arbetsplats där det inte finns naturligt ljus, kanske inte ens fönster, är det ännu viktigare att man försöker få så mycket dagsljus som möjligt.

Det finns ljusrum på flera sjukhus men då krävs det remiss för att få behandling. Har man tur finns det ett ljuskafé på den ort man bor. – Många som kommer hit märker skillnad redan efter ett besök, säger Martin Sylwan. – Är man morgontrött ska man försöka lägga sin ljusterapi  tidigt på dagen. Är man kvällstrött kan man lägga den något senare.

Symtom på att man kan lida av vintertrötthet är så klart att man känner sig tröttare än vanligt. Men även att man blir mindre social, får ökad sötsug, humörssvängningar och minskad sexlust.

Pigga tips

Vakna i ljus. Med Wake-up Light från Philips kan du vakna långsamt. Du ställer väckarklockan och så sätts ljuset på 30 minuter innan så att din kropp väcks lika naturligt som av solljus. Den nya har en docka för din Iphone. 

Eget ljuslabb. Du kan fixa till egen ljusterapi hemma med Lumie Zip. Det är en liten kompakt, bärbar ljusterapilampa som passar perfekt att ha på skrivbordet då du jobbar. 30 minuter om dagen ska göra dig piggare och gladare. 

Lysande kafé. På Iglo Ljuskafé i Stockholm får du ljusterapi och fika på en och samma gång. De har både frukost och lunch eller om man bara vill slinka in på en fika.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Stegman-Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro