ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du bromsa dina ålderstecken

Alva Forsberg Fierro · 8 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015

Foto: Alarmy


Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet, men det går att stärka kroppen och leva ett friskare liv långt upp i åren. Det här ska du göra för att bromsa åldrandet, enligt forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att vissa är lika gamla på pappret är några rynkiga och gråhåriga redan när de fyllt 30, medan andra inte har åldrats en dag. Generna spelar som bekant stor roll i hur snabbt vi åldras. Men finns det något vi kan göra för att sakta ner åldrandeprocessen?

– Nej, man kan inte stoppa åldrandet men man kan troligen bromsa  förlusten av celler och dess funktion  något genom att få i sig en varierad mängd antioxidanter som finns i frukt, bär och grönsaker och varierad kost och genom fysisk aktivitet, säger Marie Ernsth-Bravell, docent i gerontologi – läran om åldrandet, vid Högskolan i Jönköping.

Gråa hår styrs till stor del av gener, och är liksom hudens åldrande irreversibelt. Det går alltså inte att återfå förlorad funktion, genom till exempel anti-rynkkrämer.

– Huden tappar elasticitet och underhudsfett med åldern och det går i princip inte att tillföra elastin via hudkrämer. Däremot blir hyn torrare och mer skör. Att använda fuktkräm för att skydda den är därför ingen dum idé.

Däremot blir vi rynkiga snabbare om vi solar mycket och om vi röker.

– För varje solning måste hudens reparationsmekanismer arbeta och ju äldre man blir desto sämre fungerar de, säger Marie Ernsth-Bravell.

►LÄS MER: Anti-åldringsmetoder ska göra oss friskare

På ålderns höst blir vi ofta lite kortare eftersom ryggraden trycks ihop. Muskelmassa ersätts med fett och vi blir stela och svagare i kroppen. Dessa ålderstecken kan vi hejda genom att röra på oss. Och ju äldre vi blir, desto större roll spelar faktiskt den fysiska aktiviteten.

– De som är fysiskt aktiva i medelåldern blir även i mindre utsträckning drabbade av demens och andra hjärnsjukdomar, säger Magnus Lindwall, professor som forskat kring åldrande, livsstil och hälsa vid Göteborgs universitet.

Benskörhet är även vanligt eftersom det blir svårare att tillgodogöra sig kalcium och D-vitamin i kosten ju äldre vi blir.

– Därför kan det vara bra att ta kosttillskott i form av kalcium och D-vitamin, , säger Marie Ernsth-Bravell.

På det stora hela är receptet för att bromsa åldrandeprocessen, enligt forskarna, alltså det gamla vanliga: rök inte, sola måttligt, ät frukt och grönt och rör på dig.

►LÄS MER: Medelhavsdiet skyddar mot åldrande i cellerna

Marie Ernsth-Bravell.
Marie Ernsth-Bravell.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro