ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du dyka med hajar

Johan Öberg · 10 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Mindre risker vid hajdyk än vad många tror

klar

Artikellänk är kopierad

HAJDYK I Thailand har man chansen att få närkontakt med världens största haj. Taa-da taa-da taa-da! Steven Spielbergs klassiska skräckfilm ”Hajen” har färgat hela generationers syn på hajar som blodtörstiga monster som man gör klokt i att hålla sig så långt ifrån som det bara går. När man någon gång läser om hajdyk för folk som inte är professionella dykare handlar det ofta om stora vithajar i Sydafrika, där dykarna skyddas av en kraftig stålbur halvt nedsänkt i havet från en båt. För att locka till sig hajarna stjälper man ut djurblod och kött, annars skulle de skygga djuren knappast bry sig – rätt makabert. På flera håll i världen är det inte ovanligt att möta en haj när man dyker. Bland annat finns det flera bra dykställen där man får komma nära hajar utanför Thailands semesteröar. Det här är normalt helt ofarligt ...

Två timmar med båt sydost om hamnen i Chalong på södra Phuket ligger Hin Musang, mer känt som Shark Point, och Anemone Reef, två klippor som reser sig 25 meter från den sandiga havsbotten. Hin Musang bryter vattenytan med ett par meter, men Anemone Reef är helt dolt av havet. De flesta hajarter lever i öppet hav och undviker grunda rev. Men några arter föredrar revet – för skydd och för att mattillgången är superb. Den här typen av nästan lodräta klippor mitt i havet lockar ofta till sig passerande stim av stora fiskar, som tonfisk och barracudor och ibland också den gigantiska valhajen, världens största fisk, som kan bli upp till 18 meter. Den är dock helt ofarlig, utom för plankton, som den äter stora mängder av. Efter att ha närstuderat havsanemoner och clownfiskar och hållit undan händerna för vasstandade muränor och giftiga skorpionfiskar får vi syn på en över tre meter lång leopardhaj, som vilar på botten ett par meter under oss. Den är imponerande, men ofarlig om man låter bli att röra vid den. Här finns normalt också gott om revhaj, en best på uppemot tre meter som ser riktigt otäck ut och som brukar få föreställa farligare artfränder på film. På 25 meters djup ser vi massor av dem vid dykplatsen Chumphon Pinnacles, nordost om dykön Koh Tao i Siambukten. Tyvärr har de rovfiskats så hårt att de numera är sällsynta. Vid de berömda dyköarna Koh Similian norr om Phuket har de blivit en raritet, trots att de var talrika för 15 år sedan. Om det är någon som är farlig i havet är det människan snarare än hajen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro