ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du kolla om din krog fått en anmärkning

Anneli Sandberg · 30 Mar 2012
Uppdaterad 30 Mar 2012

Ska du ut och äta i kväll? Kolla först in vilka restauranger som inte klarat miljö-förvaltningens senaste inspektion.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år gör miljöförvaltningen i Stockholm cirka 8 000 inspektioner på restauranger och livsmedelsanläggningar. 

Nu läggs resultaten ut som en e-tjänst på Stockholms stads hemsida. 

– Det är uppgifter som man tidigare har kunnat begära ut. Detta underlättar för både som vill ha dem och för oss som ska ge ut uppgifterna, säger Margareta Widell, chef på livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

I e-tjänsten kan man söka på område, adress eller namn och få full koll på omdömet som restaurangen fått vid senaste inspektionen. Inspektören tittar på 15 olika områden, som till exempel mathantering, skadedjursrisken, rengöring, temperatur och råvaror, som samtliga ska uppfylla kraven.

Vilken brist är värst?

– Det är, eller kan, vara väldigt allvarligt om man inte vet hur man kyler ner livsmedel. Eller tvärtom, om man inte vet hur man varmhåller maten. Det faller under rubriken temperatur, säger Margareta Widell.

För tillfället finns 44 restauranger inom tullarna som har en eller flera anmärkningar. Detta är dock ingen ovanligt hög siffra enligt Margareta Widell, snarare tvärtom.

– Det är inte oroande många. De som jobbat med detta länge menar att det ser väldigt mycket bättre ut nu än tidigare.

Har krogarna skärpt sig med andra ord?

– Ja, det kan man verkligen säga att de har.

Pet Sounds Bar: Allt är åtgärdat nu

Restaurangerna måste åtgärda problemen, men det är inte alltid som det sker med en gång.

Populära Pet Sounds Bar på Skånegatan fick flera anmärkningar vid en inspektion den 17 januari. Bland annat saknades egenkontroll för temperaturer och ett hisschakt som inte användes stod öppet. Vid den uppföljande inspektionen en dryg månad senare hade ingenting åtgärdats. 

– Det var en miss från vår sida att inspektionen var föranmäld, säger restaurangchefen Niklas Berg.  

Han hävdar att allt nu är åtgärdat förutom en trasig klinkersplatta, där man fortfarande samlar in offerter. 

Han tycker samarbetet med Livsmedelsinspektionen fungerar bra. 

 – De brukar göra ett bra jobb, vi har ett bra samarbete, säger Niklas Berg.

Joakim Johansson, köksmästare på Stockholms Matvarufabrik på Idungatan, har samma inställning.

– Inspektionerna måste göras. De är bra både för branschen och för gästerna.

I samband med den senaste inspektionen identifierades problemområden som rengöring och desinfektion, spårbarhet och infrastruktur. 

Johansson uppger att alla brister var åtgärdade inom en vecka.

– Vi hade en frys i köket som vi inte använde som vi använde som avställningsyta. Vi hade också en ugn som vi inte använde under en bänk, säger Johansson.

– Och vår degblandare var för gammal – det hade lossnat lite färg, så vi fick skicka den på renovering. Vi hade också slarvat med datummärkningen.

Andra krogar är det svårare att få en kommentar från.

Restaurang Peppar på Torsgatan fick anmärkningar på personlig hygien, avfallshantering samt rengöring och desinfektion. 

När Metro kontaktade restaurangen för en kommentar blev svaret att chefen är på semester och inte kommer hem förrän om tre veckor – och att han inte har någon telefon. 

McDonalds vid Slussen har också fått anmärkningar, men har även de en semestrande chef som inte återkommit till Metro.

Patrick Ekstrand Anders Molin

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro