ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du köra klimatsmart

Anna Andersson · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012
Taxichaufförerna Ahmed Sofi och Malek Ould Younes arbetar på Taxi Kurir i Göteborg och försöker alltid tänka på  sparsam körning. ”Alla våra bilar är ju dessutom miljöbilar”, säger Malek. 

Taxichaufförerna Ahmed Sofi och Malek Ould Younes arbetar på Taxi Kurir i Göteborg och försöker alltid tänka på  sparsam körning. ”Alla våra bilar är ju dessutom miljöbilar”, säger Malek.  Foto: Christina Blom


Genom att köra sparsamt kan du spara både på miljön och få över lite i plånboken. Nu satsar företagen på att utbilda sina förare till ett mer klimatsmart körsätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sparsam körning är något som många företag satsar på i dag – i allt från tunga lastbilar till taxibilar.

– Vi brukar säga att en privatperson sparar drygt 1 500 kronor om året. Kör du mycket spar du ju ännu mer, speciellt med tanke på bränslepriserna, säger Gugge Häglund, utredare på Trafikverket.

Och förutom den ekonomiska biten så är det ju givetvis bra för miljön.

– För dig och mig personligen så rör det sig inte om så mycket men totalt sett så kan det handla om flera ton koldioxid. Vi kan tala om en miljon ton till och med, säger Häglund.

Att utbilda sig att köra sparsamt blir allt vanligare bland företag. Flera taxibolag i Sverige har utbildat sina chaufförer att köra mer sparsamt och fler är på gång.

– Jag fick gå en sådan utbildning när jag arbetade i Halmstad och visste ingenting om det innan. Men utbildningen var jättebra och jag tänker alltid på att köra miljövänligt numera, säger Ahmed Sofi, som arbetat som taxichaufför sedan 2008. 

Hans kollega Malek Ould Younes gick en utbildning i samband med att han tog sin taxilicens för tre år sedan.

– Jag försöker alltid tänka på att köra rätt. Men vintertid är det lite svårare eftersom det är så kallt och vi tvingas stå på tomgång  ibland, säger han.              

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro